Gemeentelijke van Reekum Galerij

Jerven Ober.
Jerven Ober.
Jerven Ober, directeur van de Van Reekum Galerij tot 1985.

De Gemeentelijke van Reekum Galerij (later Gemeentelijk Van Reekum Museum) aan de Soerenseweg te Apeldoorn werd op 12 maart 1965 door de vijfjarige Richard van Reekum en burgemeester A.L. des Tombe door middel van de onthulling van een gedenkplaat van brons geopend. De middelen voor dit museum kwamen uit de nalatenschap van Antonie van Reekum (1860-1948) die waren ondergebracht in de Van Reekum Stichting. De stichting was al in september 1952 door nazaten van Antonie van Reekum opgericht.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Rond 1976 besloot de gemeente, die bijdroeg aan de financiering van het gebouw, het beleid rond de Van Reekum Galerij anders aan te pakken. Zo kwam er budget voor het samenstellen van een eigen verzameling en werd Jerven Ober aangesteld als directeur. De Galerij werd in 1980 omgedoopt tot Van Reekum Museum. Deze gebeurtenissen vormden de basis voor de huidige sieradencollectie in CODA.

Onder leiding van Ober kreeg de Van Reekum Galerij in 1981 de status van museum. In zijn tentoonstellings- en verwervingsbeleid streefde Ober naar een wisselwerking tussen autonome en toegepaste kunst. Hij wilde een museaal podium en kenniscentrum creëren in Nederland voor hedendaagse toegepaste kunst. Daarom startte hij met het verzamelen van onder meer eigentijdse sieraden, naast tekeningen grafiek en hedendaagse fotografie.

In tentoonstellingen werden -ongebruikelijk tot dan toe- door Ober verbanden tussen verschillende gebieden in de moderne kunst getoond. De tentoonstellingen trokken met regelmaat landelijke aandacht en werden op verzoek van Ober gemaakt door galeries zoals Galerie Beeld & Aambeeld, Galerie Louise SmitGalerie Marzee, Galerie Ra en Galerie Trits.

Lotte Menkman (1946) was conservator van 1980 tot en met 2010. Zij breidde de collectie sieraden van het museum op kleine schaal uit na het tumultueuze vertrek van directeur Jerven Ober in 1985 (die werd opgevolgd door Frits Bless). De Collectie Francoise van den Bosch werd kort na Obers vertrek ondergebracht bij het Stedelijk Museum Amsterdam.

Omstreeks 2000 werd duidelijk dat de huisvesting van het Van Reekum Museum niet langer voldeed. Omdat andere Apeldoornse culturele instellingen als het Historisch Museum Apeldoorn en het Gemeentearchief met vergelijkbare problematiek kampten, besloot de gemeente tot nieuwbouw. In de nieuwe organisatie CODA echter dreigde de naam van de initiatiefnemers, de familie Van Reekum, te verdwijnen. In CODA Museum was daarom de ruim 33 meter lange museumwand vernoemd naar de Van Reekum Galerij. In 2016 echter is deze glazen wand -die integraal met het gebouw door Herman Hertzberger was ontworpen- afgebroken. In de tentoonstellingsruimte van het huidige CODA bevindt zich een tekstbord die de familie Van Reekum als oorsprong van de museumcollectie memoreert.

Verzamelde sieraadontwerpers (selectie)
Gijs Bakker

Tentoonstellingen (selectie)
1976 – Bakker, Premsela en Van Besouw (met Jerven Ober als conservator)
1978 – British Jewellers on Tour in Holland/Moderne Engelse sieraden (met Jerven Ober als conservator)
1980 – Caroline Broadhead
1985 – Decoration in Design (Marijke de Ley)
1986 – Sieraden, vorm en idee
1990 – 25 Jaar Van Reekum Museum
1991 – Metal in motion (Birgit Laken)
2001 – Sieraden, de keuze van Apeldoorn

Bibliografie (selectie)
Besten, L. den (1986) Sieraden, vorm en idee. Apeldoorn: Gemeentelijk Van Reekummuseum. OCLC 64289691
Van Reekum Stichting, Over de Van Reekum Stichting.
Ober, J. (1978) British Jewellers on tour in Holland, moderne Engelse sieraden. Apeldoorn: Gemeentelijke Van Reekumgalerij. OCLC 52593609

Links
• RKD Artists
• Wikidata

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2017/03/28/gemeentelijke-van-reekum-galerij/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.