Galerie Ekster

Uitnodiging Galerie Ekster, 1976, drukwerk, foto
Uitnodiging Galerie Ekster, 1976. Foto met dank aan Ruudt Peters©
Uitnodiging Galerie Ekster, 1976. Foto met dank aan Ruudt Peters©

Galerie Ekster was een galerie voor onder meer hedendaagse sieraden in Leeuwarden (Nederland) gevestigd aan de Korfmakersstraat 3.

Geschiedenis
Galerie Ekster werd opgericht en geleid door Ruudt Peters en opende de deuren op 21 december 1973. Jaap Romijn, toen directeur van het museum Princessehof, opende de galerie. Op de openingstentoonstelling was werk te zien van onder meer Marion Herbst, Janke IJff, Karel Niehorster en Peters zelf.

In juli 1974 opende Jerven Ober een expositie in de galerie waarbij Ruudt Peters in een transparant opblaasbaar pak van kunststof (zijn examenwerk van de Gerrit Rietveld Academie) verscheen.

In 1976 nam Julius Wijffels de galerie over en breidde de zaak uit. In november 1976 werd door Jerven Ober de verbouwde galerie en het constructivistisch jaar geopend. Er was een afdeling sieraden, een afdeling grafiek en ook was er een afdeling met documentatie over het constructivisme ingericht.

Op 1 oktober 1978 werd de galerie vanwege financiële problemen gesloten.

De galerie toonde werk van sieraadontwerpers zoals Irene Bakker, Françoise van den Bosch, Suzanne Esser, Marion Herbst, Janke IJff, Lous Martin, Karel NiehorsterRuudt Peters en Max Rond.

Tentoonstellingen (selectie)
1975 – Aluminium Objekten (Françoise van den Bosch)
1976 – Irene Bakker, zilveren reliëfs en broches, Ruudt Peters, tekeningen en objecten, Suzanne Esser, ebbe houten armbanden

Bibliografie (selectie)
Sieradenshow in galerie Ekster, Leeuwarder Courant, 26 juli 1974.

Links
RKD Artists
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2017/03/16/galerie-ekster/

Geef een reactie