Jan Tempelman

Jan Tempelman, armband, 1974. Foto met dank aan CODA©
Jan Tempelman, armband, 1974. Foto met dank aan CODA©
Jan Tempelman, armband, 1974. Foto met dank aan CODA©

Jan Tempelman (Zutphen (Nederland), 20 november 1943 – 2009) was onder meer actief als sieraadontwerper, beeldhouwer, docent en edelsmid.

Biografie
Tempelman is opgeleid aan de Vakschool Schoonhoven te Schoonhoven (Nederland) en aan de Kunst und Werkschule te Pforzheim (West-Duitsland) (1967-1971), waar hij les kreeg van Reinhold Reiling. Tempelman was lid van de VES.

Vanaf 1972 gaf Tempelman les aan de Akademie Beeldende Vorming in Amersfoort (Nederland). Onder meer Annelies Planteijdt heeft stage gelopen bij Tempelman.

Sieraden van Tempelman werden en worden gepresenteerd door onder meer Galerie Beeld & AambeeldGalerie Ra en Galerie Sieraad.

Werk in openbare collecties (selectie)
CODA, Apeldoorn (Nederland)
Design Museum Den Bosch, Den Bosch (Nederland)
Gemeentemuseum Den Haag, Den Haag (Nederland)
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), Amersfoort (Nederland)
Rijksmuseum Amsterdam, Amsterdam (Nederland)
Schmuckmuseum Pforzheim, Pforzheim (Duitsland)

Werk in particuliere collecties (selectie)
Karel Betman & Martha Haveman
Ida Boelen
Annie Brouwer-Korf
Paul Derrez & Willem Hoogstede
Yvònne Joris
Thea & Jur van Lee-Ellis
Benno Premsela
Marjan Unger & Gerard Unger

Tentoonstellingen (selectie)
1970 – Jan Tempelman, Galerie Sieraad, Amsterdam (Nederland)
1973 -1974 – Sier in Serie (reizende tentoonstelling, 15 locaties in Nederland)
1975 – Sieraden (reizende tentoonstelling, 24 locaties in Nederland)
1976 – Marion Herbst en Jan Tempelman, Galerie Ra, Amsterdam (Nederland)
1978 – 26 Goldschmiede, Galerie Thomas, München (West-Duitsland) (24 november 1978 t/m 31 januari 1979)
1978 – Jan Tempelman, jewellery and drawings, Galerie Ra, Amsterdam (Nederland)
1981 – Vereniging van Edelsmeden en Sieraadontwerpers, Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdam (Nederland)
1984 – In um und für Gold, Galerie Spektrum, München (Duitsland) (23 oktober 1984 t/m 17 november 1984)
1986 – Sieraden, vorm en idee, Van Reekum Museum, Apeldoorn (Nederland)
1988 – Ornaments Corporals I Altres, Galeria GU, Barcelona (Spanje) (november 1988 t/m december 1988)
1990 – New Brooches and Rings from Holland by Jan Tempelman, Electrum Gallery, Londen (Verenigd Koninkrijk) (15 mei 1990 t/m 31 mei 1990)
1994 – Voor binnen en buiten, Galerie Beeld & Aambeeld, Enschede (Nederland) (19 februari 1994 t/m 19 maart 1994)
1996 – Briljant en gevat, Gemeentemuseum Den Haag, Den Haag (Nederland)
2002 – Zonder wrijving geen glans, Centraal Museum, Utrecht (Nederland)
2008 – Herinner-ring / remember-ring, Galerie Beeld & Aambeeld, Enschede (Nederland) (23 november 2008 t/m 27 december 2008)
2009 – Remember-ring, Expo Arte Smykkedesign, Oslo (Noorwegen) (3 november 2009 t/m 30 november 2009)
2009 – Remember-ring, Galerie CEBRA, Düsseldorf (Duitsland) (9 mei 2009 t/m 20 juni 2009)
2009 – Remember-ring, National Craft Gallery, Castle Yard, Kilkenny (Ierland) (14 februari 2009 t/m 26 april 2009)
2009 – Remember-ring, Sandström & De Wit, Linköping (Zweden) (12 september 2009 t/m 10 oktober 2009)
2013 – Dare to wear, sieraden uit de collectie Paul Derrez/Willem Hoogstede, CODA, Apeldoorn (Nederland)
2016 – 40 Jaar Ra, Sieraad Art Fair (SAF), Westergasfabriek, Amsterdam (Nederland)
2018 – Rijkdom – Sieraden van het Rijk, CODA, Apeldoorn (Nederland)
2018 – Show yourselfDesign Museum Den Bosch, Den Bosch (Nederland)
2020 – Winkeldochters, Galerie Beeld & Aambeeld, Enschede (Nederland) (27 november 2020 t/m)

Prijzen (selectie)
1972 – Bayerischer Staatspreis

Bibliografie (selectie)
Besten, L. den (1986) Sieraden, vorm en idee. Apeldoorn: Gemeentelijk Van Reekummuseum. OCLC 64289691
Betman, K. en Haveman, M. (2008) Herinner-ring / remember-ring. Nederland: Stichting Raad van Tien. OCLC 778277026
Derrez, P. (2016). Galerie Ra 40 jaar Dierbaar. Amsterdam: Galerie Ra. OCLC 962408309
Derrez, P. en Neerincx, R. (1981) Vereniging van Edelsmeden en Sieraadontwerpers. Amsterdam.
Doosje, J. (19 november 2021) Herinner-ring / remember-ring. hedendaagsesieraden.nl.
Doosje, J. (29 december 2021) Voor binnen en buiten. hedendaagsesieraden.nl.
Eickhoff, J. (7 maart 2022) Von Jubilar zu Jubilar. hedendaagsesieraden.nl.
Krabbe, C.P. (11 november 2021) Pforzheim: Een haat-liefdesverklaring. hedendaagsesieraden.nl.
Thomas, R. (1978) 26 Goldschmiede. München: Galerie Thomas. OCLC  1075082478
Voor binnen en buiten, vijftien sieradenmakers / Vijftien jaar Galerie Beeld & Aambeeld (1994). Haaksbergen: Stichting Raad van Tien.

Links
RKD Artists
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2017/03/12/jan-tempelman/

Geef een reactie