Un peu de la terre sur la peau

Carole Deltenre, broches. Foto met dank aan CODA©
Carole Deltenre, broches. Foto met dank aan CODA©
Carole Deltenre, broches. Foto met dank aan CODA©

Un peu de la terre sur la peau (A Bit of Clay on the Skin: New Ceramic Jewelry) was een internationale reizende tentoonstelling waarop 19 sieraadontwerpers ruim 100 objecten toonden van keramiek. Kunstenaar en sieraadontwerper Monika Brugger (Duitsland, 1958) was conservator van de tentoonstelling die in zeven steden op drie verschillende continenten was te zien van 2010 tot en met 2014.

De tentoonstelling is ontstaan op initiatief van de Fondation d’entreprise Bernardaud te Limoges (Frankrijk). Deze stichting is opgericht in 2003 en heeft als missie het publiek kennis te laten maken met de veelzijdige eigenschappen van klei. De porseleinfabrikant Bernardaud wil iedere zomer een tentoonstelling presenteren. Ook wil de stichting zo laten zien dat porselein meerdere toepassingen kent naast serviesgoed.

In de begeleidende catalogus bij de tentoonstelling in het World Jewellery Museum in Seoul (Zuid-Korea) schrijft Monika Brügger dat er in de oudheid door Egyptenaren en Grieken sieraden van keramiek werden vervaardigd. Daarna raakte het materiaal in onbruik. Pas in 1773 werd het als materiaal voor toepassing in sieraden herondekt door Josiah Wedgwood.

In Seoul waren 13 van de 21 deelnemers te zien. De aldaar tentoongestelde kunstenaars hebben in de lijst hieronder WJM (World Jewellery Museum) achter hun naam staan.

Deelnemende sieraadontwerpers (21)
Yasar Aydin (Zweeds) (WJM)
Marion Delarue (Frans) (WJM)
Carole Deltenre (Frans) (WJM)
Iris Eichenberg (Duits)
Willemijn de Greef (Nederlands) (WJM)
Andi Gut (Zwitsers) (WJM)
Gésine Hackenberg (Duits)
Peter Hoogeboom (Nederlands) (WJM)
Rian de Jong (Nederlands) (WJM)
Manon van Kouswijk (Nederlands) (WJM)
Natalie Luder (Zwitsers)
Evert Nijland (Nederlands) (WJM)
Ted Noten (Nederlands) (WJM)
Marie Pendariès (Frans)
Katja Prins (Nederlands)
Tiina Rajakallio (Fins)
Terhi Tolvanen (Fins) (WJM)
Yiumsiri Vantanapindu (Thais)
Luzia Vogt (Zwitsers) (WJM)
Shu-lin Wu (Taiwanees) (WJM)
Christoph Zellweger (Zwitsers)

Venues (7)
2010 – Fondation Bernardaud, Limoges (Frankrijk) (16 juni 2010 t/m 16 oktober 2010)
2011 – Museum of Arts and Design (MAD), New York (Verenigde Staten) (15 maart 2011 t/m 4 september 2011)
2011 – New Taipei City Yingge Ceramics Museum, Taipei (Taiwan) (2011 t/m 5 februari 2012)
2012 – CODA, Apeldoorn (Nederland) (29 september 2012 t/m 24 maart 2013)
2012 – Musée des Arts Décoratifs (Parijs), Parijs (Frankrijk) (15 maart 2012 t/m 19 augustus 2012)
2013 – Gardiner Museum, Toronto (Canada) (16 mei 2013 t/m 11 augustus 2013)
2014 – World Jewellery Museum, Seoul (Zuid-Korea) (28 mei 2014 t/m 9 november 2014)

Bibliografie (selectie)
Baërd, E. (18 juni 2010) La céramique, une matière artistique. Le Figaro.

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2017/01/06/un-peu-de-la-terre-sur-la-peau/

2 Comments

  1. Esther, eerst een geweldig nieuw jaar. hoop dat hedendaagse sieraden volgend jaar ook internationaal mag gaan dus in het engels. lukt je dat zou mooi zijn om de nederlandse sieraad cultuur meer internationaal te belichten. Ik heb nog een mooi onderwerp de LINGAM tentoonstelling inzet catharijne convent Voor meer info en fotos bel maar Ruudt

    >

Geef een reactie