Anna Beeke

Mecky van den Brink, Halswaaier, 1986, halssieraad. Foto met dank aan Mecky van den Brink, Anna Beeke©
Mecky van den Brink, Halswaaier, 1986, halssieraad. Foto met dank aan Mecky van den Brink, Anna Beeke©

Anna Beeke (Meppel (Nederland), 21 maart 1944) was onder meer actief als model en fotograaf.

Biografie
Beeke was model van de fotograaf Sanne Sannes (1937-1967) en werd na diens dood zelf bekend als fotograaf. Halverwege de zeventiger jaren maakte zij onder het pseudoniem Ginger Gordon de fotostrip The Virgin Sperm Dancer. Ze maakte reportages voor het tijdschrift Avenue en fotografeerde sieraden voor Galerie Ra, onder meer voor het Ra Bulletin.

Beeke gaf gehoor aan de oproep van de Vereniging van Edelsmeden en Sieraadontwerpers (VES) in 1985 werk in te zenden voor een tentoonstelling over sieraden. Zij werd door de jury geselecteerd en deed met foto’s mee aan de tentoonstelling Sieraden, Images. Later werkte zij mee aan verschillende andere projecten gerelateerd aan sieraden. Zo maakte zij de foto’s van sieraden gedragen door modellen voor de tentoonstelling van Nederlandse sieraadontwerpers in Portugal (1990) en ook maakte Beeke verschillende keren de posterzijde van Ra Bulletin.

Werk in particuliere collecties (selectie)
Esther Doornbusch

Tentoonstellingen (selectie)
1978 – Total Design, Amsterdam (Nederland)
1985 – Anna Beeke, foto’s voor Ra 1984, Galerie Ra, Amsterdam (Nederland) (20 januari 1985 t/m 16 februari 1985)
1985 – Nederlands Kostuummuseum, Den Haag (Nederland)
1986 – Fotogalerie F32 (Nederland)
1986 – Sieraden, Images, Singer Museum, Laren (Nederland) (reizende tentoonstelling)

Bibliografie (selectie)
Derrez, P. (30 januari 2022) What’s in a name?. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (3 februari 2022) Het prikbord in Hotel Museumzicht. hedendaagsesieraden.nl.
Driel, A. van (19 mei 2005) Meisje uit Meppel, de Volkskrant.
Sieraden, Images (1986). Amsterdam: VES. OCLC 313823758
Unger, M. (1990) Joalharia Holandesa, Novidades da Holanda / News from the Netherlands. Amsterdam: Dutch Form Foundation. OCLC 315495184

Links
RKD Artists
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2016/12/30/anna-beeke/

Geef een reactie