Sieraden met een Verhaal

Mi-Ah Rödiger, Keep on Dreaming, halssieraad, 2011. Collectie CODA, CO03669. Foto met dank aan CODA©
Mi-Ah Rödiger, halssieraad, 2011. Foto met dank aan CODA©

Van 2005 tot en met 2014 gaf CODA jaarlijks een sieraadontwerper jonger dan 35 jaar de opdracht onder de noemer Sieraden met een verhaal een sieraad (unicum) te maken en een eenvoudiger daarvan afgeleid sieraad in een beperkte oplage. Doel was mensen te interesseren voor hedendaags sieraadontwerp en jonge kunstenaars aan te moedigen. Deel van de opdracht was dat het sieraad draagbaar moest zijn voor zowel vrouwen als mannen. Ook moest het sieraad een verhaal met zich meedragen; daarom werkten de kunstenaars steeds met een thema. Het unicum werd opgenomen in de museumcollectie en de in serie vervaardigde sieraden werden verkocht in de museumwinkel.

CODA heeft in samenwerking met Claartje Keur als gastconservator in 2014 ter gelegenheid van de tiende en laatste editie van de opdracht de overzichtstentoonstelling Tien jaar Sieraden met een Verhaal ingericht op De Verdieping in CODA.

Tentoonstelling
2014 – Tien jaar Sieraden met een Verhaal, CODA, Apeldoorn (Nederland)

Opdrachten
2005 – Stephanie Jendis (Coco Chanel)
2006 – Gésine Hackenberg (Mijn grootmoeder)
2007 – Francis Willemstijn (De vader des Vaderlands, Willem van Oranje)
2008 – Constance Schreiber (Miranda July)
2009 – Bas Bouman (Joe the Plumber)
2010 – Ineke Heerkens (Charlotte Mutsaers)
2011 – Mi-Ah Rödiger (Sehnsucht)
2012 – Nina Sajet (Tandenfee)
2013 – Réka Fekete (Woonhuis en kraakpand in Amsterdam (Nederland) Langgewagt)
2014 – Liesbet Bussche (Gerardus Mercator)

Bibliografie (selectie)
Es, S. van (27 december 2021) De sieradenbiografie ofwel ‘bedankt oma Remmy’. hedendaagsesieraden.nl.
Reinders, C.E.M. (27 oktober 2021) Carin Reinders en CODA. hedendaagsesieraden.nl.

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2016/12/23/sieraden-met-een-verhaal/

Geef een reactie