Centraal Museum

Alied Ottevanger, armband, aluminium, 1980. (Collectie Centraal Museum, Presentatie lockers, 22281). Foto E.D.
Alied Ottevanger, armband, aluminium, 1980. (Collectie Centraal Museum, Presentatie lockers, 22281). Foto Esther Doornbusch©

Het Centraal Museum in Utrecht  is één van de belangrijkste instellingen in Nederland wat betreft het verzamelen van werk van sieraden en sieraadontwerpers.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Geschiedenis
In 1830 werden vier zalen met oudheidkundige voorwerpen ingericht op de bovenste verdieping van het Utrechtse stadhuis. In 1891 verhuisde het museum naar de Biltstraat om zich vervolgens in 1921 in het Agnietenklooster aan het Nicolaaskerkhof (de huidige locatie) te vestigen onder de naam Centraal Museum.

Anno 2017 bevinden zich circa 550 sieraden in de collectie van de hand van onder meer Cris Agterberg, Hans Appenzeller, Agnes Bakker, Gijs Bakker, Nicolaas van Beek, Anneke van Bergen, Mattijs van Bergen, Dinie Besems, Xuly Bët, Onno Boekhoudt, Erik van den Boom, Françoise van den Bosch, Joke Brakman, Johanna Wilhelmina Francisca Paula Brom, Leo Cahn, Cargelli, Ton Carstens, Christopher Clarke, Marion Crezée, Paul Derrez, Jacomijn van der Donk, Piet Hein Eek, Jan Eisenloeffel, Suzanne Esser, Sita Falkena, Firma Leroy, Jean Paul Gaultier, Carl van Gorcom, Ambrosius Hallebeek, Petra Hartman, Maria Hees, Jelle Hekstra, Marion Herbst, Herman Hermsen, Marie-José Hoeboer, Janke IJff, Isadora, Jan van Karssen, C.H. van Kempen, Beppe Kessler, Maria van Kesteren, Pieter de Kivit, Frits Klaarenbeek, Esther Knobel, L. van Kooten, John Körmeling, Ludolph Kotting, Dries Kreykamp, H. van de Laan de Vries, Birgit Laken, Colette van Landuyt, G.H. Lantman, Emmy van Leersum, Andrew Logan, Ronne Löwensteyn, Lous Martin, Harriët Mastboom, H. Methorst, Frans Molenaar, Wim Mulder, Regula Maria Müller, Ami Namir, Bert Nienhuis, Iris Nieuwenburg, Bruno Ninaber van Eyben, Jan Noyons, Oilily, Albert Olthof, Joke van Ommen, Alied Ottevanger, G. Pannebakker, Ton van Pelt, Ross Perry, Puck & Hans, Tomas Rajlich, Fons Reggers, Gerrit Rietveld, Arthur de Rijk, Anja de Roos, Philip Sajet, Brigitte Salezius, Colombine Sarailhé, Jan Scherjon, Alexander van Slobbe, Robert Smit, Kees Smits, René Smoorenburg, Marga Staartjes, Chris Steenbergen, Matthijs Theunissen van Manen, Nicolaas Thuys, Armanda Ubizzo, Marietta Veldhuizen, Albertus Verhoezen, Dick Wessels, Erich Wichman, Thomas Widdershoven, Jan Wijchers (Jan Wychers?), Jef Wishaupt, Lam de Wolf, Frans Zwollo sr. alsook diverse vervaardigers die niet bij naam bekend zijn.

In de kelder tussen de lockers voor bezoekers zijn in diezelfde lockers vitrines gemaakt waarin sieraden zijn opgesteld.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Tentoonstellingen (selectie)
1982 – Marion Herbst, een overzicht 1969-1982
1989 – Solo for a Solist, Centraal Museum, Utrecht en Helen Drutt Gallery, New York (Gijs Bakker)
1995 – Marion Herbst en tijdgenoten, Centraal Museum, Utrecht
2002 – Zonder wrijving geen glans, Centraal Museum, Utrecht (samengesteld door Marjan Unger)
2016 – Haar! Menselijk haar in mode en kunst

Bibliografie (selectie)
Besten, L. den (2011) On Jewellery, A Compendium of international contemporary art jewellery. Stuttgart: Arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897903494

Links
Wikidata
Website

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2016/12/15/centraal-museum/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s