Chi ha paura…?

Dinie Besems, broche voor chp…? Foto met dank aan Dinie Besems©

Het sieradenlabel Chi ha paura…? (Italiaans voor wie is er bang?) is in 1996 opgericht op initiatief van Gijs Bakker en galeriehouder Marijke Vallanzasca en werd gepresenteerd in Museum Het Kruithuis.

 

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Geschiedenis
Van het geld dat Bakker in 1995 won met de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor Toegepaste Kunst en Bouwkunst financierde hij Chi ha paura…?. Het label brengt conceptueel en innovatief sieraadontwerp op de markt. Het merk beoogt de gesloten wereld van de sieradengaleries open te breken door betaalbare in serie geproduceerde sieraden uit te brengen voor een breed publiek, daarbij gebruikmakend van de distributienetwerken van het designcircuit. Zo zijn ontwerpen verkrijgbaar in museumwinkels maar ook in galeries als Gallery Deux Poissons.

In 2013 werd de naam afgekort tot chp…? Eens per drie jaar brengt chp…? in samenwerking met het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch een serie nieuwe sieraden uit rond een thema. Tot nu toe waren dat: Sense of Wonder (2002 met werk van Ron Arad, Gijs Bakker, Pauline Barendse, Dinie Besems, Onno Boekhoudt, Konstantin Grcic, Martí Guixé, Esther Knobel, Matijs Korpershoek, Ted Noten, Paolo Palma, Ellen Sillekens, Wieki Somers, Ilkka Suppanen, Frank Tjepkema, Marcel Wanders en Max Wolf), What’s Luxury? (2005), Rituals, Body Stories en Global Identity (2015). Prototypes en telkens een werk uit de oplage zijn opgenomen in de collectie van het museum.

Kunstenaars
Er is in oplage werk uitgebracht van onder anderen Ron Arad, Gijs Bakker, Pauline Barendse, Walter van Beirendonck, Dinie Besems, Bless, Onno Boekhoudt, Natasja Boezem, Tord Boontje, Campana Brothers, Lin Cheung, Matali Crasset, Brecht Duijf, Formafantasma, Warwick Freeman, Sylvain Georget, Marijke de Goey, Konstantin Grcic, Connie Gronwegen, Marti Guixé, Ineke Hans, Dick van Hoff, Hoko, Gina Hsu, Chris Kabel, Philipp Käfer, Susanne KlemmEsther Knobel, Matijs Korpershoek, Manon van Kouswijk, Otto Künzli, Joris Laarman, Sofie Lachaert, Héctor Lasso, Emmy van Leersum, Michael Leung, Benjamin Lignel, Marco Macura, Charles Marks, Alberto Meda, Ramón Middelkoop, Marc Monzó, Marc Newson, Iris Nieuwenburg, Ted Noten, Paolo Palma, Noon Passama, Ruudt Peters, Annelies Planteijdt, Bertjan Pot, Katja Prins, Kerianne Quick, Mi-Ah Rödiger, Rolf Sachs, Constance Schreiber, Ellen Sillekens, Peter Skubic, Wieki Somers, Studio Job, Studio Homunculus, Studio Wieki Somers, Study O Portable, Ilkka Suppanen, Frank Tjepkema, Paolo Ulian, Marcel Wanders, Hannes Wettstein, Max Wolf, Mina Wu en Christoph Zellweger.

Onder meer Jan Matthesius verzorgt met regelmaat de uitvoering van de ontwerpen.

Werk in openbare collecties (selectie)
Rijksmuseum Amsterdam, Amsterdam
Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch, Den Bosch

Werk in particuliere collecties (selectie)
Liesbeth den Besten
Marjan Unger

Tentoonstellingen (selectie)
2002 – Sense of Wonder, Museum Het Kruithuis, Den Bosch
2005 – What’s Luxury, Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch, Den Bosch
2015 – Global Identity chp…?, Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch, Den Bosch

Bibliografie (selectie)
Sense of Wonder, chi ha paura…? (2002). Den Bosch: Het Kruithuis. ISBN 9065382526

Links
Website

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2016/12/04/chi-ha-paura/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s