Chi ha paura…?

Gijs Bakker, Peace Ring, 2007, Chp...? Rien Bazen en Wouter van den Brink©
Gijs Bakker, Peace Ring, 2007, Chp...? Rien Bazen en Wouter van den Brink©
Gijs Bakker, Peace Ring, 2007, Chp…? Rien Bazen en Wouter van den Brink©

Het sieradenlabel Chi ha paura…? (Italiaans voor wie is er bang?) is in 1996 opgericht op initiatief van Gijs Bakker en galeriehouder Marijke Vallanzasca en werd gepresenteerd in Museum Het Kruithuis in Den Bosch (Nederland). In 2019 werd het project stopgezet vanwege magere verkoopresultaten.

Geschiedenis
Van het geld (100.000,00 gulden) dat Bakker in 1996 won met de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor Toegepaste Kunst en Bouwkunst financierde hij Chi ha paura…?. Het label brengt conceptueel en innovatief sieraadontwerp op de markt. Het merk beoogt de gesloten wereld van de sieradengaleries open te breken door betaalbare in serie geproduceerde sieraden uit te brengen voor een breed publiek, daarbij gebruikmakend van de distributienetwerken van het designcircuit. Zo waren en zijn ontwerpen verkrijgbaar in museumwinkels maar ook in galeries als Galerie Ra en Gallery Deux Poissons. Liesbeth den Besten en Nora Morton droegen bij aan aan het beleid van het merk.

In 2013 werd de naam afgekort tot chp…? Eens per drie jaar bracht chp…? in samenwerking met het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch (sinds 2018 Design Museum Den Bosch) een serie nieuwe sieraden uit rond een thema. Tot nu toe waren dat: Sense of Wonder (2002 met werk van Ron Arad, Gijs Bakker, Pauline Barendse, Dinie Besems, Onno Boekhoudt, Konstantin Grcic, Martí Guixé, Esther Knobel, Matijs Korpershoek, Ted Noten, Paolo Palma, Ellen Sillekens, Wieki Somers, Ilkka Suppanen, Frank Tjepkema, Marcel Wanders en Max Wolf), What’s Luxury? (2005), Rituals, Body Stories en Global Identity (2015) met werk van onder anderen Héctor Lasso en Noon Passama. Prototypes en telkens een werk uit de oplage zijn opgenomen in de collectie van het museum. De reultaten van de thema’s waren steeds te zien op de Salone Internazionale del Mobile in Milaan (Italië).

November 2019 werd het einde van het project aangekondigd. Verkoopresultaten vielen tegen. Dat lag onder meer aan het verdwijnen van winkels waar design werd aangeboden. Met een veiling van 45 kavels op Catawiki van 22 november 2019 tot en met 3 december 2019 hield chp…? op te bestaan.

Kunstenaars
Onder meer Jan Matthesius verzorgt met regelmaat de uitvoering van de ontwerpen. Er is in oplage werk uitgebracht van onder anderen:
Ron Arad
Gijs Bakker
Pauline Barendse
Walter van Beirendonck
Dinie Besems
Bless
Onno Boekhoudt
Natasja Boezem
Tord Boontje
Fernando & Humberto Campana
Lin Cheung
Matali Crasset
Brecht Duijf
Formafantasma
Warwick Freeman
Sylvain Georget
Marijke de Goey
Konstantin Grcic
Connie Gronwegen
Marti Guixé
Ineke Hans
Dick van Hoff
Hoko, Gina Hsu
Chris Kabel
Philipp Käfer
Susanne Klemm
Esther Knobel
Matijs Korpershoek
Manon van Kouswijk
Otto Künzli
Joris Laarman
Sofie Lachaert
Héctor Lasso
Emmy van Leersum
Michael Leung
Benjamin Lignel
Marco Macura
Charles Marks
Alberto Meda
Ramón Middelkoop
Marc Monzó
Marc Newson
Iris Nieuwenburg
Ted Noten,
Paolo Palma
Noon Passama
Ruudt Peters
Annelies Planteijdt
Bertjan Pot
Katja Prins
Kerianne Quick
Mi-Ah Rödiger
Rolf Sachs
Constance Schreiber
Ellen Sillekens
Peter Skubic
Wieki Somers
Studio Job
Studio Homunculus
Studio Wieki Somers
Study O Portable
Ilkka Suppanen
Frank Tjepkema
Paolo Ulian
Marcel Wanders
Hannes Wettstein
Max Wolf
Mina Wu
Christoph Zellweger

Werk in openbare collecties (selectie)
Design Museum Den Bosch, Den Bosch (Nederland)
Rijksmuseum Amsterdam, Amsterdam (Nederland)

Werk in particuliere collecties (selectie)
Liesbeth den Besten
Marjan Unger & Gerard Unger

Tentoonstellingen (selectie)
2002 – Sense of Wonder, Museum Het Kruithuis, Den Bosch (Nederland)
2005 – What’s Luxury, Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch, Den Bosch (Nederland)
2015 – Global Identity chp…?, Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch, Den Bosch (Nederland)
2018 – Salone del Mobile, Milaan (Italië)

Bibliografie (selectie)
Sense of Wonder, chi ha paura…? (2002). Den Bosch: Het Kruithuis. ISBN 9065382526
Tergau, J. (13 april 2020) Gijs Bakker on shuttering CHP…?. Art Jewelry Forum.

Links
Wikidata
Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2016/12/04/chi-ha-paura/

Geef een reactie