Private Confessions, Tekeningen en sieraden van beeldend kunstenaars

Bernhard Schobinger, tekening, 1980-1990, Private Confessions, CODA, 2016. Foto Esther Doornbusch, CC BY 4.0
Bernhard Schobinger, tekening, 1980-1990, Private Confessions, CODA, 2016.

Private Confessions, Tekeningen en sieraden van beeldend kunstenaars is een tentoonstelling in CODA (Apeldoorn, Nederland) en Villa Stuck (München, Duitsland). Bij de tentoonstelling is een tweetalige catalogus verschenen (Engels en Duits).

Geschiedenis
Ellen Maurer-Zilioli maakte in samenwerking met CODA de tentoonstelling die circa 400 tekeningen, sieraden en andere objecten van de hand van 36 naoorlogse beeldende kunstenaars presenteerde. Vaak gaan tekeningen vooraf aan de vervaardiging van een sieraad. Deze tekeningen echter worden zelden tentoongesteld.

De catalogus bevat naast afbeeldingen van de tentoongestelde tekeningen en sieraden twee essays. De eerste is van de hand van Ellen Maurer-Zilioli, de tweede door Beat Wyss. Zilioli beschrijft welke rol het tekenen of het schrijven speelt tijdens het werk van de verschillende tentoongestelde sieraadontwerpers.

Verschillende musea, particuliere verzamelaars en kunstenaars stonden werk af in bruikleen om de tentoonstelling te realiseren. Met name genoemd worden: Heidi & Karl Bollmann, Gisela & Peter Bury-Kaiser, Susanne Czinczel, Die Neue Sammlung, Coco Gediehn, Jo Jünger en de Müller Collection.

Getoonde kunstenaars (36)
Giampaolo Babetto
Jamie Bennett
Franz Bette
Doris Betz
Manfred Bischoff
Helen Britton
Claus Bury
Anton Cepka
Peter Chang
Eva Eisler
Ulo Florack
Thomas Gentille
Mielle Harvey
Kirsten Haydon
Margit Jäschke
Hermann Jünger
Daniel Kruger
Winfried Krüger
Otto Künzli
Fritz Maierhofer
Bruno Martinazzi
Manfred Nisslmüller
Ruudt Peters
Alba Polenghi Lisca
Karen Pontoppidan
Wolfgang Rahs
Jacqueline Ryan
Bernhard Schobinger
Henriette Schuster
Pedro Sequeira
Hubertus von Skal
Robert Smit
Despo Sophocleous
Graziano Visintin
Norman Weber
Annamaria Zanella

Venues (2)
2016 – CODA, Apeldoorn (Nederland) (18 september 2016 t/m 8 januari 2017)
2017 – Villa Stuck, München (Duitsland) (10 maart 2017 t/m 7 mei 2017)

Bibliografie (selectie)
Persönliche Bekenntnisse, Art Aurea, Winter 2016, p. 26 t/m 34.
Wyss, B. en Maurer Zilioli, E. (2016) Private Confessions: Drawing & Jewellery. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 978-3897904767

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2016/10/28/private-confessions-tekeningen-en-sieraden-van-beeldend-kunstenaars/

Geef een reactie