Walter van Beirendonck

Walter van Beirendonck, Tricot in de Mode; jurk in het Mode Museum, Antwerpen
Walter van Beirendonck, Tricot in de Mode; jurk in het Mode Museum, Antwerpen. Foto Jvhertum (publiek domein)
Walter van Beirendonck, Tricot in de Mode; jurk in het Mode Museum, Antwerpen. Foto Jvhertum, publiek domein, CC0 1.0

Walter Van Beirendonck (Brecht (België), 4 februari 1957) is onder meer actief als modeontwerper, conservator en sieraadontwerper.

Biografie
Van Beirendonck studeerde in 1980 af aan de modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen (België) (ook wel de Antwerpse Modeacademie). Samen met Dirk Van Saene (1959), Dries Van Noten (1958), Ann Demeulemeester (1959), Marina Yee (1958) en Dirk Bikkembergs (1959) raakte hij bekend als lid van De Antwerpse Zes.

Sinds 1983 brengt Van Beirendonck eigen collecties uit met vaak felle ongebruikelijke kleurcombinaties en een sterk grafisch karakter. Datzelfde jaar startte hij als docent aan de Antwerpse Modeacademie.

In 1997 ontwierp Van Beirendonck de kostuums voor de Pop Mart tournee van U2. In 2001 was hij conservator van de tentoonstelling Mode 2001 Landed-Geland in Antwerpen. In 2006 werd Van Beirendonck artistiek directeur voor Scapa Sports. In hetzelfde jaar volgde hij Linda Loppa op als hoofd van de afdeling Mode op de Antwerpse Modeacademie. Zijn kleding wordt gedragen door onder meer popster Anouk en De Jeugd van Tegenwoordig.

In januari 2009 werd Van Beirendoncks schoenenlabel W6YZ gelanceerd door de Italiaanse schoenenfabrikant Falc. In 2012 ontwierp hij de kostuums voor de choreografie van de danseres Marie-Agnès Gillot voor de productie Sous Apparance van de Parijse Opéra National.

Van Beirendonck heeft samengewerkt met onder anderen ORLAN, Lidewij Edelkoort, Amnesty International, Woolmark, Bang & Olufsen en Vivienne Westwood.

David Bowie is één van de mensen die Van Beirendonck heeft geïnspireerd. Op zijn beurt is Van Beirendonck een inspiratiebron voor Bas Kosters.

Eén halssieraad van de hand van Van Beirendonck is door Marjan Unger en Gerard Unger samen met honderden andere sieraden van diverse Nederlandse ontwerpers in 2009 door een schenking in de collectie van het Rijksmuseum Amsterdam te Amsterdam (Nederland) beland.

In 2016 ontwierp Van Beirendonck enkele objecten voor het sieradenlabel chp…?.

Werk in openbare collecties (selectie)
Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam (Nederland)
Rijksmuseum Amsterdam, Amsterdam (Nederland)

Werk in particuliere collecties (selectie)
Threes Moolhuysen-Coenders
Marjan Unger & Gerard Unger

Tentoonstellingen (selectie)
2008 – De ideale man, Gemeentemuseum Den Haag, Den Haag (Nederland)
2008 – Fashion V, Victoria and Albert Museum, Londen (Verenigd Koninkrijk)
2008 – Superheroes, Fashion and Fantasy, Metropolitan Museum of Art, New York (Verenigde Staten)
2008 – Ten dans gevraagd, Modemuseum Hasselt (België)
2011 – ARRRHG! Monsters in Fashion, Benaki Museum, Athene (Griekenland)
2011 – Walter Van Beirendonck, Dream the World Awake, MoMu, Antwerpen (België)
2013 – Happy Birthday Dear Academy, MoMu, Antwerpen (België)
2019 – Feathers – warmth, seduction, flight, Gewerbemuseum Winterthur, Winterthur (Zwitserland)

Gecureerde tentoonstellingen (selectie)
2017 – Powermask, Wereldmuseum Rotterdam (Nederland)

Prijzen (selectie)
1999 – eretitel Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen

Bibliografie (selectie)
Bertheux, M., Derrez, P., Linden, G. van der en Moolhuysen-Coenders, T. (2001) Onedel – Non-precious. Schiedam: Stichting Tekens en Ketens. ISBN 9071877612
Koning, G. (2011-08-25) De wondere Walterwereld, Ontwerper Walter Van Beirendonck vermengt de magie van mode met humor. NRC Handelsblad.

Externe links
RKD Artists
Wikidata
Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2016/09/24/walter-van-beirendonck/

Geef een reactie