Vereniging van Edelsmeden en Sieraadontwerpers (VES)

Enkele publicaties van de VES. Foto Esther Doornbusch, CC BY 4.0
Enkele publicaties van de VES. Foto E.D. 2016
Enkele publicaties van de VES. Foto Esther Doornbusch

De Vereniging van Edelsmeden en Sieraadontwerpers (VES) (1975-1992) was een Nederlandse belangenvereniging voor edelsmeden en sieraadontwerpers.

Geschiedenis
In 1974 werd de Bond van Oproerige Edelsmeden (BOE) opgericht door de edelsmeden Marion Herbst, Françoise van den Bosch, Onno Boekhoudt en Karel Niehorster samen met de beeldhouwer Berend Peter. Zij wilden meer aandacht voor het sieraad als kunstobject. BOE bestond slechts één jaar en werd in 1975 opgevolgd door de VES. Ook de sluiting van Galerie Sieraad op 1 maart 1975 droeg bij aan de urgentie van het ontstaan van de VES. Bruno Ninaber van Eyben en Frans van Nieuwenborg organiseerden twee weken na de sluiting van Galerie Sieraad een vergadering voor de vaste exposanten van de galerie. Na meerdere vergaderingen ontstond de VES.

De vereniging organiseerde tentoonstellingen (vaak in de Sandbergvleugel -gesloopt in 2006- van het Stedelijk Museum Amsterdam (Nederland)) en lezingen, maakte publicaties en liet een bulletin verschijnen.

In 1986 organiseerde de VES de reizende tentoonstelling Sieraden, Images, die startte in het Singer Museum te Laren (Nederland) ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de vereniging. Na het Singer Museum was de tentoonstelling te zien in het Frans Hals Museum te Haarlem (Nederland), het Gemeentemuseum Arnhem te Arnhem (Nederland) en de Beyerd te Breda (Nederland). Daarna reisde de tentoonstelling verder door onder meer Scandinavië en Duitsland.

In datzelfde jaar werd ook een andere reizende tentoonstelling door de vereniging georganiseerd: Multiples heden verleden. Deze tentoonstelling bestond uit twee delen en wierp licht op het in serie vervaardigde sieraad. Multiples heden kwam tot stand in nauwe samenwerking met verschillende galeries. Op verzoek van de VES hebben 37 kunstenaars daarvoor sieraden in serie (100 à 150 stuks) vervaardigd. Multiples verleden bestond uit de verzameling van Lous Martin en Ben Mijnheer. Deze laatste collectie is grotendeels verworven uit tentoonstellingen in Galerie Sieraad t Amsterdam (Nederland).

Uit de door de VES en Dutch Form georganiseerde reizende tentoonstelling Joalharia Holandesa, Novidades da Holanda/News from the Netherlands uit 1990 verwierf het Museum voor Moderne Kunst Arnhem te Arnhem (Nederland) enkele stukken. Op verzoek van de vereniging hadden kunstenaars daarvoor werk ingezonden.

In 1993 werd de naam gewijzigd tot VES Vrije Vormgevers, vervolgens werd het bVV (beroepsvereniging Vrije Vormgevers) en in 2004 is bVV gefuseerd met de BNO.

Het archief van de vereniging is ondergebracht bij het RKD te Den Haag (Nederland) en bevat onder meer stukken over tentoonstellingen, uitnodigingen, publicaties en krantenartikelen.

Tentoonstellingen (selectie)
1986 – Het andere gezicht van de VES, Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdam (Nederland)
1986 – Multiples heden verleden, Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdam (Nederland) (reizende tentoonstelling)
1986 – Sieraden, Images, Singer Museum, Laren (Nederland) (reizende tentoonstelling)
1989 – Het Gebruik (VES), Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdam (Nederland)
1990 – Joalharia Holandesa, Novidades da Holanda/News from the Netherlands, Museu Calouste Gulbenkian, Lissabon (Portugal) en Porto (Portugal), reizende tentoonstelling (Gijs Bakker, Laura Bakker, Peggy Bannenberg, Eleonoor van Beusekom, Maria Blaisse, Onno Boekhoudt, Anneke Bruin, Francesca di Ciaula, Paul Derrez, Els Deumens, Karine Dolhain, Suzanne Esser, Sita Falkena, Hilde Foks, Petra Hartman, Maria Hees, Marion Herbst, Janke IJff, Marjorie Jacobs, Rian de Jong, Beppe Kessler, Charon Kransen, Birgit Laken, Nel Linssen, Lous Martin, Jan Matthesius, Ruudt Peters, Annelies Planteijdt, Margot Rolf, Lia de Sain, Lucy Sarneel, Nico Schilders, Marianne Grootenboer, René Smoorenburg, Annemarie Timmer, Marietta Veldhuizen, Ans Verdijk, Richard Walraven, Lam de Wolf, Frank van Zwicht)
1991 – View, Review, 15 jaar VES, Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdam (Nederland)

Bestuur
Monika Auch (1999, bestuurslid)
Brigit Daamen (2003-2005)
Paul Derrez (1975-1981; bestuurslid en voorzitter)
Marion Herbst (1975-)
Charon Kransen (1983-1987; voorzitter)
Lous Martin (1984-1992; voorzitter ballotage commissie, voorzitter en vicevoorzitter)
Anneke Schat (1993-1995)
Frank van Zwicht (1989-1999; vice-voorzitter)

Leden (selectie)
Lid van de vereniging waren naast de bestuursleden onder meer Joke Brakman, Jan Matthesius, Riet Neerincx (erelid vanaf 1989) en Arie Vijfvinkel.

Bibliografie (selectie)
Besten, L. den (2011) On Jewellery, A Compendium of international contemporary art jewellery. Stuttgart: Arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897903494
Martens, H. (2000) Op de huid, sieraden uit de collectie. Arnhem: Gemeentemusea Arnhem. ISBN 90-72861-27-2
Multiples heden verleden (1986). Amsterdam: VES. OCLC 36257696
Neerinckx, R. (1981) Vereniging van Edelsmeden en Sieraadontwerpers. Amsterdam: VES. (tentoonstellingscatalogus) OCLC 69268114
Sieraden, Images (1986). Amsterdam: VES. OCLC 313823758
Unger, M. (2004) Het Nederlandse sieraad in de 20ste eeuw. Bussum: THOTH. ISBN 9789068683486

Links
RKD Artists
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2016/09/24/vereniging-van-edelsmeden-en-sieraadontwerpers-ves/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.