Ted Noten

Ted Noten, No title yet, object van zilver en papier, 2018. Foto met dank aan CODA©
Ted Noten, No Title Yet, 2018. Foto met dank aan CODA©
Ted Noten, No Title Yet, 2018. Foto met dank aan CODA©

##Ted Noten (Tegelen (Nederland), 18 december 1956) was en is onder meer actief als sieraadontwerper en beeldend kunstenaar. Hij was werkzaam in Amsterdam (Nederland) tot 2017 en vestigde zich vervolgens in Den Bosch (Nederland). Daar heeft hij zijn atelier in een voormalige meelfabriek.

Biografie
Noten groeide op in Swalmen (Nederland), waar zijn vader een steenfabriek had en bezocht de HAVO in Roermond (Nederland) (1968-1974). In Maastricht (Nederland) werkte hij als psychiatrisch verpleegkundige en ook reisde hij een tijd lang de wereld rond. Hij liftte door de Verenigde Staten en trok een half jaar lang door India. Ook werkte hij een jaar lang als metselaar. Daarna studeerde hij aan de afdeling edelsmeden van de Academie Beeldende Kunsten Maastricht te Maastricht (Nederland) (1983-1986) en aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam (Nederland) (1986-1990), waar hij les kreeg van onder anderen Onno Boekhoudt.

Met zijn werk geeft Noten commentaar op de praktijk van het sieraadontwerpen, het dagelijkse leven en productontwerp. Hij onderzoekt thema’s als hebzucht, ouder worden, geweld, sterfelijkheid en liefde en daarbij speelt hij met perceptie, banaliteit, conventies, gewoontes en gebruiken.

Noten vervaardigde onder meer (onbruikbare) tassen en sieraden gegoten in acrylaat (een techniek die hij in 1994 voor het eerst toepaste) en verwerkte onder andere een lijntje cocaïne, sieraden, een muis, pistolen en een ijspriem tot sieraad of accessoire. Ook ontwierp hij een tiara voor prinses Máxima als bescherming tegen relschoppers. Bij de vervaardiging van sieraden maakt Noten onder meer gebruik van 3D-printers.

Op 9 januari 1992 werd Noten door Claartje Keur gefotografeerd in zijn atelier in Amsterdam (Nederland). In Museum Boijmans Van Beuningen te Rotterdam (Nederland) organiseerde Noten in 1999 voor 600 schoolkinderen de Kauw je eigen broche workshop. Het project was onder meer bedoeld om nieuwe publieksgroepen te bereiken met sieraden.

In 2004 vond in Arti et Amicitiae te Amsterdam (Nederland) de happening A Robot and a Ring plaats waarbij een robotarm een ring van acryl van de hand van Noten uit een kluis haalde en aan het publiek liet zien.

Vanaf 2005 werkt Noten met zijn team Atelier Ted Noten (ATN). Ook in 2005 werd Noten International Research Fellow aan Birmingham City University (Verenigd Koninkrijk). Noten verbond vaklui uit de traditionele noodlijdende metaalindustrie met jonge sieraadontwerpers. Er kwam onder meer het boek Heroes en een tentoonstelling uit voort. Daarnaast geeft Noten gastlessen en lezingen over de hele wereld. Zo verzorgde hij in 2006 een masterclass aan Royal College of Art (Verenigd Koninkrijk) en gaf hij les aan de Design Academy te Eindhoven (Nederland) (2007-2015).

Vier weken lang richtte Ted Noten elke week steeds een andere tentoonstelling in in Galerie Rob Koudijs te Amsterdam (Nederland) onder de titel Impulsen (2008). Zo hield hij onder meer een spraakmakende uitverkoop. Een tijd lang had Noten ook een atelier op De Wallen, een gebied in de binnenstad van Amsterdam (Nederland) waar raamprostitutie plaatsvindt. Hij stelde het atelier met regelmaat beschikbaar als residency voor buitenlandse sieraadontwerpers, zoals Natalya Pinchuk in 2008 en 2009.

Een sieraad van Notens hand is door Marjan Unger en Gerard Unger samen met honderden andere sieraden van diverse Nederlandse ontwerpers in 2009 door een schenking in de collectie van het Rijksmuseum Amsterdam te Amsterdam (Nederland) beland.

In 2010 gaf conservator James Beighton van het Middlesbrough Institute of Modern Art (MIMA) te Middlesbrough (Verenigd Koninkrijk) Atelier Ted Noten, Lin Cheung en Laura Potter de opdracht in samenspraak met inwoners van Middlesbrough draagbare objecten te ontwerpen. Van elk object werden twee stuks vervaardigd: één voor de inwoner om te dragen en een om in de collectie van het museum te worden opgenomen. Het project werd geïnitieerd onder meer om een nieuw publiek aan te boren. Atelier Ted Noten vervaardigde 300 ornamenten voor taxichauffeurs in Middlesbrough (Verenigd Koninkrijk), zowel ornamenten voor in de auto als broches. Van de taxi’s met ornament werden foto’s gemaakt die werden tentoongesteld in het museum. Ook kregen taxiklanten flyers van de deelnemende chauffeurs die ze vervolgens voorzien van commentaar konden inleveren bij het museum om te worden opgenomen in de collectie.

Ook in 2010 was de eerste editie van Wanna swap your ring? in het Museum of Contemporary Art te Tokyo (Japan). Aan de wand hingen op 500 spijkers in de vorm van een pistool 500 roze ringen (Miss Piggy), 3D-geprint, in verschillende maten. Bezoekers konden vrijelijk een ring van de wand nemen en vervangen door een meegebrachte ring. Zo veranderde de wand door publieksparticipatie langzaam van gedaante. Een tweede editie van het project vond plaats in de galerie Platina te Stockholm (Zweden). In 2023 vond de tiende editie plaats in Museum JAN te Amstelveen (Nederland).

Ted Noten maakte de tentoonstelling FRAMED by Ted Noten in 2013 in het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch te Den Bosch (Nederland) ter gelegenheid van de heropening van het museum. Naast eigen werk waren objecten te zien die Noten inspireren. Ook beleefden twee van zijn installaties: Wanna Swap? en 7 Necessities hun primeur in Nederland.

Voor de tentoonstelling in 2015 in Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam (Nederland) te Rotterdam (Nederland) is het gehele atelier van Noten overgebracht naar het museum. De kunstenaar bleef achter in een lege studio, de Non Zone. Dagelijks stuurde hij een fotobericht uit zijn Non Zone naar het museum.

Het sieradenlabel chp…? heeft werk van Noten uitgebracht in oplage.

Noten was gastdocent op onder meer de AKI in Enschede (Nederland) (1999), de Design Academy in Eindhoven (Nederland) (1999), de Fachhochschule in Düsseldorf (Duitsland) (1999) en op de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) te Utrecht (Nederland) (1997-1998).

In 2018 organiseerde Noten samen met Gijs Bakker, Liesbeth den Besten en Ruudt Peters de tijdelijke experimentele masteropleiding Challenging Jewellery aan het Sandberg Instituut te Amsterdam (Nederland). De opleiding is gestart in oktober 2018 en duurde tot en met oktober 2020 en werd geleid door Ines Kaag en Desirée Heiss (BLESS). Er was plaats voor 15 studenten.

Eveneens in 2018 opende in het Museum aan het Vrijthof in Maastricht (Nederland) een solotentoonstelling van Noten. Bezoekers moeten -naar een idee van Philip Lüsche, een stagaire van Noten- vooraf een nummertje trekken en plaatsnemen in een wachtkamer. Na 24 jaar samenzijn trouwde Noten in 2018 zijn meisje Clemy van Lieshout.

Verzamelaar Jurriaan van den Berg bezat een aanzienlijke verzameling werken van Noten. In deze video (6:04 min) uit 2018 vertelt Noten in zijn atelier over Van den Berg.

Petra Hölscher, Florian Hufnagl, Otto Künzli en Noten zelf schonken werk van zijn hand aan Die Neue Sammlung.

Sieraden van Noten werden en worden gepresenteerd door onder meer Galerie Louise Smit, Galerie Marzee, Galerie Rob Koudijs, Gallery Deux Poissons, Galerie Slavik, Galerie Spektrum, Galleri Hnoss, Gallery S O, Lesley Craze Gallery en Ornamentum Gallery.

Werk in openbare collecties (selectie)
Amsterdam Museum, Amsterdam (Nederland)
Ar.Co, Lissabon (Portugal)
Centraal Museum, Utrecht (Nederland)
CODA, Apeldoorn (Nederland) (1 van de 34 kernkunstenaars)
Collectie Françoise van den Bosch (Nederland)
Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum, New York (New York State, Verenigde Staten)
Design Museum Den Bosch, Den Bosch (Nederland)
Die Neue Sammlung, München (Duitsland)
Espace Solidor, Cagnes-sur-Mer (Frankrijk)
Galerie Marzee, Nijmegen (Nederland)
Hiko Mizuno College of Jewelry, Tokyo (Japan)
Los Angeles County Museum of Art (LACMA), Los Angeles (Californië, Verenigde Staten)
Metropolitan Museum of Art, New York (New York State, Verenigde Staten)
Middlesbrough Institute of Modern Art (MIMA), Middlesbrough (Verenigde Staten)
Musée des beaux-arts de Montréal, Montréal (Canada)
Museum Arnhem, Arnhem (Nederland)
Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam (Nederland), Rotterdam (Nederland)
Museum of Arts and Design (MAD), New York (New York State, Verenigde Staten)
Nordenfjelske Kunstindustrimuseum, Trondheim (Noorwegen)
Racine Art Museum, Racine (Wisconsin, Verenigde Staten)
Rijksmuseum Amsterdam, Amsterdam (Nederland) (BK-2010-2-139; BK-2018-2-64BK-2018-2-65-1; BK-2018-2-65-2; BK-2018-2-66; BK-2018-2-67)
Royal College of Art Visiting Artists Collection, Londen (Verenigd Koninkrijk) (overgedragen aan het V&A)
Schmuckmuseum Pforzheim, Pforzheim (Duitsland)
Schweizerisches Nationalmuseum, Zürich (Zwitserland)
Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdam (Nederland)
TextielMuseum, Tilburg (Nederland)
The Nelson-Atkins Museum of Art, Kansas-City (Kansas, Verenigde Staten)
Victoria and Albert Museum, Londen (Verenigd Koninkrijk)
Zuiderzeemuseum, Enkhuizen (Nederland)

Werk in particuliere collecties (selectie)
Jurriaan van den Berg
Liesbeth den Besten
Lois Boardman
Paul Derrez & Willem Hoogstede
Helen Drutt
Graziella Folchini Grassetto
Marion Fulk
Susan Grant Lewin
Erica Groet
Nel Linssen
Claartje Keur
Alice & Louis Koch
Rob Koudijs & Ward Schrijver
Thea & Jur van Lee-Ellis
Riet en Johan van Lonkhuijsen
Threes Moolhuysen-Coenders
Jeldrik Oorthuys
Ruudt Peters
Deedie Potter Rose
Marjorie Schick
Donna Schneier
Marjan Unger & Gerard Unger
Jorunn Veiteberg

Tentoonstellingen (selectie)
1991 – Sieraad als objekt, Librije Hedendaagse Kunst, Zwolle (Nederland) (7 december 1991 t/m 12 januari 1992)
1992 – Gevoel voor ringen, Galerie Louise Smit, Amsterdam (Nederland) (25 januari 1992 t/m 27 februari 1992)
1993 – Amulet, Galerie Marzee, Nijmegen (Nederland)
1994 – Bagues, Galerie Hélène Porée, Parijs (Frankrijk) (3 mei 1994 t/m 31 mei 1994)
1993 – De Oogst, Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdam (Nederland)
1994 – Alter Ego – tekeningen en objecten, Galerie Louise Smit, Amsterdam (Nederland)
1995 – Geen parel dient bij nacht gekocht, Galerie Sofie Lachaert, Gent (België) (1 december 1995 t/m 6 januari 1996)
1995 – Parelproject Pearls, Galerie Marzee, Nijmegen (Nederland
1995 – Schmuckkunst aus Holland, Galerie Slavik, Wenen (Oostenrijk)
1996 – Scanning, Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdam (Nederland)
1997 – Bloot Eigendom, Galerie Marzee, Nijmegen (Nederland)
1997 – Flessibellissimo, Galerie Marzee, Nijmegen (Nederland)
1997 – Sieraden, vrouwen en de stad, Centrum voor Moderne Kunst De Zonnehof, Amersfoort (Nederland)
1997 – Sieraden, vrouwen en de stad, Galerie Marzee, Nijmegen (Nederland)
1997 – Ted Noten sieraden/jewelry, Galerie Marzee, Nijmegen (Nederland)
1998 – Blikvangers, TextielMuseum, Tilburg (Nederland)
1998 – Claartje Keur, portretten en colliers, Museum voor Moderne Kunst Arnhem, Arnhem (Nederland)
1998 – Julie Mollenhauer Ted Noten, Galerie Louise Smit, Amsterdam (Nederland) (7 november 1998 t/m 10 december 1998)
1998 – Sieraden, de keuze van Nijmegen, Galerie Marzee, Nijmegen (Nederland)
1998 – Ted Noten, Detlef Thomas, Amsterdam und München – Schmuck, Galerie Slavik, Wenen (Oostenrijk)
1998 – What about men, Galerie Louise Smit, Amsterdam (Nederland)
1999 – Al het wemelend gedierte, Enthomologendag, Ede-Wageningen (Nederland)
1999 – Al het wemelend gedierte, Galerie Lous Martin, Delft (Nederland) (27 november 1999 t/m 21 januari 2000)
1999 – Ver para Querer, Galeria Tereza Seabra, Lissabon (Portugal) (15 juni 1999 t/m 1999)
2000 – Al het wemelend gedierte, Fries Natuurmuseum, Leeuwarden (Nederland) (mei 2000 t/m juni 2000)
2000 – Al het wemelend gedierte, Mijl op 7. Bezoekerscentrum Staatsbosbeheer, Ospel (Nederland) (juli 2000 t/m september 2000)
2000 – Al het wemelend gedierte, Natuur Museum Nijmegen, Nijmegen (Nederland) (26 september 2000 t/m 31 december 2000)
2000 – Al het wemelend gedierte, Universiteit van Amsterdam, Amsterdam (Nederland) (maart 2000 t/m april 2000)
2000 – Het versierde ego, het kunstjuweel in de 20ste eeuw, Koningin Fabiolazaal, Antwerpen (België)
2000 – Op de huid, sieraden uit de collectie, Museum voor Moderne Kunst Arnhem, Arnhem (Nederland)
2000 – The Chain of Lisbon, Ar.Co, Lissabon (Portugal)
2001 – A View by Two, Contemporary Jewelry, Rhode Island School of Design Museum, Providence (Rhode Island, Verenigde Staten) (2 februari 2001 t/m 15 april 2001)
2001 – Schmuck lebt!, Schmuckmuseum Pforzheim, Pforzheim (Duitsland)
2002 – 21 Diademen voor Máxima, Museum het Kruithuis, Den Bosch (Nederland)
2002 – Display, een voorstel tot Gemeentelijke Kunstaankopen, Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdam (Nederland)
2002 – Dutch Diversity, Lesley Craze Gallery, Londen (Verenigd Koninkrijk)
2002 – Sense of Wonder, Museum Het Kruithuis, Den Bosch (Nederland)
2002 – Ted Noten, Galerie TACTILe, Genève (Zwitserland)
2002 – Zonder wrijving geen glans, Centraal Museum, Utrecht (Nederland)
2003 – Die Preisverleihung, Galerie Spektrum, München (Duitsland)
2003 – Philip Sajet & Ted Noten Exhibition, Hiko Mizuno College of Jewelry, Tokyo (Japan)
2003 – Vorschläge, Galerie Spektrum, München (Duitsland)
2004 – I don’t wear jewels, I drive them, Automobile et autres objets corporels, avec Gijs Bakker, BP, Ted Noten, Espace Solidor, Cagnes-sur-Mer (Frankrijk)
2004 – Ponto de Encontro/Meeting Point(s): 25 Years of Interventions at the Jewelry Department of Ar.Co, Museu Calouste Gulbenkian, Lissabon (Portugal) (26 februari 2004 t/m 30 mei 2004)
2006 – Cerita-cerita Besar, Perhiasan masa kini dari Belanda, Erasmus Huis Jakarta (Indonesië)
2006 – Do the Right Bling, Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch, Den Bosch (Nederland)
2006 – Plus 5, Galerie Spektrum, München (Duitsland)
2006 – Sterke Verhalen, hedendaagse sieraden uit Nederland, Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch, Den Bosch (Nederland)
2006 – Ted Noten: Global tactile pieces, volume 2: Tokyo – Amsterdam, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam (Nederland) (13 oktober 2006 t/m 7 januari 2007)
2007 – Glasswear, Toledo Museum of Art, Toledo (Ohio, Verenigde Staten) (7 november 2007 t/m 31 januari 2008)
2007 – New Horizons, Galerie Rob Koudijs, Amsterdam (Nederland)
2007 – Rituals, Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch, Den Bosch (Nederland)
2007 – Then & Now, Barrett Marsden Woo Gallery, Londen (Verenigd Koninkrijk)
2008 – Collect 2008, International art fair for contemporary objects, Victoria and Albert Museum, Londen (Verenigd Koninkrijk) (Galerie Rob Koudijs)
2008 – Glasswear, Glazen Huis, Vlaams Centrum voor Hedendaagse Glaskunst, Lommel (België)
2008 – Glasswear, Schmuckmuseum Pforzheim, Pforzheim (Duitsland) (14 maart 2008 t/m 25 mei 2008)
2008 – Impulsen, Week 1: Ted Noten SALES, Galerie Rob Koudijs, Amsterdam (Nederland)
2008 – Impulsen, Week 5: Heroes, a Ted Noten project by Birmingham Institute of Art & Design, Galerie Rob Koudijs, Amsterdam (Nederland)
2008 – Preziosa, Villa Bottini, Lucca (Italië)
2008 – Ted Noten, Galleri Hnoss, Göteborg (Zweden)
2008 – Ted Noten: Tedwalk, Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch, Den Bosch, Magistratenlaan (Nederland)
2009 – Gejaagd door de wind, Zuiderzeemuseum, Enkhuizen (Nederland)
2009 – Glasswear, Art Museum of South Texas, Corpus Christie (Texas, Verenigde Staten)
2009 – Glasswear, Memorial Art Gallery of the University of Rochester, Rochester (New York State, Verenigde Staten) (18 april 2009 t/m 28 juni 2009)
2009 – Glasswear, Mobile Museum of Art, Mobile (Alabama, Verenigde Staten) (2 oktober 2009 t/m 3 januari 2010)
2009 – Glasswear, Museum of Arts and Design (MAD), New York (New York State, Verenigde Staten)
2009 – Selected Contemporary Jewellery and Objects by International Artists, Gallery S O, Solothurn (Zwitserland)
2009 – Ted Noten, Haunted by 36 Women, Galerie Rob Koudijs, Amsterdam (Nederland) (11 april 2009 t/m 23 mei 2009)
2010 – On Display, Gallery S O, Londen (Verenigd Koninkrijk)
2010 – Un peu de la terre sur la peau, Fondation Bernardaud, Limoges (Frankrijk) (16 juni 2010 t/m 16 oktober 2010)
2011 – 22 Bricks at a Time, Gallery S O, Londen (Verenigd Koninkrijk)
2011 – Ontketend, grenzeloze sieraden, Museum voor Moderne Kunst Arnhem, Arnhem (Nederland)
2011 – Say Hello, Wave Goodbye, Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch, Den Bosch (Nederland) (29 oktober 2011 t/m 15 januari 2012)
2011 – The Ring-Jewel Forever, Galleri Hnoss, Göteborg (Zweden)
2011 – Un peu de la terre sur la peau, Museum of Arts and Design (MAD), New York (New York State, Verenigde Staten) (15 maart 2011 t/m 4 september 2011)
2011 – Un peu de la terre sur la peau, New Taipei City Yingge Ceramics Museum, Taipei (Taiwan) (2011 t/m 5 februari 2012)
2011 – Wanna Swap Your Ring?, Platina, Stockholm (Zweden)
2012 – Chamber of Wonder: International Art Jewellery, Gallery S O, Londen (Verenigd Koninkrijk)
2012 – Entfesselt, Schmuck ohne Grenzen / Jewellery Unleashed, Museum Bellerive, Zürich (Zwitserland)
2012 – Jewelism, Fingers Contemporary Jewellery, Auckland (Nieuw-Zeeland) (7 februari 2012 t/m 4 maart 2012)
2012 – Un peu de la terre sur la peau, Musée des Arts Décoratifs (Parijs), Parijs (Frankrijk) (15 maart 2012 t/m 19 augustus 2012)
2013 – Below Sea Level, jewellery from the Netherlands, Galleri Format, Oslo (Noorwegen)
2013 – Dare to wear, sieraden uit de collectie Paul Derrez/Willem Hoogstede, CODA, Apeldoorn (Nederland)
2013 – FRAMED by Ted Noten, Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch, Den Bosch (Nederland)
2013 – Raakvlakken 1 – de collectie in en nieuw licht, Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch, Den Bosch (Nederland)
2013 – Un peu de la terre sur la peau, CODA, Apeldoorn (Nederland) (29 september 2012 t/m 24 maart 2013)
2013 – Un peu de la terre sur la peau, Gardiner Museum, Toronto (Canada) (16 mei 2013 t/m 11 augustus 2013)
2014 – Kettingreacties, sieraden en fotografie van Claartje Keur, CODA, Apeldoorn (Nederland)
2014 – Pronkstukken, de mooiste sieraden van hedendaagse ontwerpers, Gorcums Museum, Gorinchem (Nederland)
2014 – Sala Arte, Museo del gioiello, Vicenza (Italië)
2014 – Un peu de la terre sur la peau, World Jewellery Museum, Seoul (Zuid-Korea) (28 mei 2014 t/m 9 november 2014)
2014 – Unique by Design, Metropolitan Museum of Art, New York (New York State, Verenigde Staten)
2015 – I Am Here, Upper Gulbenkian Gallery, Royal College of Art, Londen (Verenigd Koninkrijk) (9 november 2015 t/m 25 november 2015)
2015 – Jewellery & Objects, Gallery S O, Londen (Verenigd Koninkrijk)
2015 – Ted Noten – Non Zone, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam (Nederland), Rotterdam (Nederland) (13 juni 2015 t/m 18 oktober 2015)
2015 – Ted Noten, You and me, Galerie Rob Koudijs, Amsterdam (Nederland)
2016 – Beyond bling, contemporary jewelry from the Lois Boardman Collection, Los Angeles County Museum of Art (LACMA), Los Angeles (Californië, Verenigde Staten)
2016 – Chain, Gallery S O, Londen (Verenigd Koninkrijk)
2017 – Collect 2017, International art fair for contemporary objects, Saatchi Gallery, Londen (Verenigd Koninkrijk) (Gallery S O)
2017 – Het Wilde Oog – Corrie & Joseph – traditional Dutch garments, ‘kraplappen’, adapted by contemporary artists, Galerie Marzee, Nijmegen (Nederland)
2017 – Jewelry of Ideas: Gifts from the Susan Grant Lewin Collection, Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum, New York (New York State, Verenigde Staten) (17 november 2017 t/m 28 mei 2018)
2017 – Medusa, Bijoux et tabous, Musée d’Art moderne de la Ville de Paris, Parijs (Frankrijk)
2017 – Met passie verzameld, met liefde geschonken, CODA, Apeldoorn (Nederland)
2017 – Sieraden – Makers & Dragers, Museum Volkenkunde, Leiden (Nederland)
2017 – Ted Noten, Drawer’s Delight, 3 decades of new & unearthed treasures, Ornamentum Gallery, Hudson (Verenigde Staten)
2018 – 21 Grams, Galerie Handwerk, München (Duitsland)
2018 – 21 Grams, Hangzhou Arts and Crafts Museum, Hangzhou (China)
2018 – Alles of niets, collectie Jurriaan van den Berg, CODA, Apeldoorn (Nederland)
2018 – Bloemlezing CODA Collectie, CODA, Apeldoorn (Nederland)
2018 – Jewelry of Ideas: Gifts from the Susan Grant Lewin Collection, SCAD Museum of Art, Savannah (Georgia, Verenigde Staten) (4 oktober 2018 t/m 13 januari 2019)
2018 – Object Love, Museum de Domijnen, Sittard (Nederland)
2018 – Outrageous Ornament: Extreme Jewelry in the 21st Century, Katonah Museum of Art, Katonah (Verenigde Staten)
2018 – Parašas/Signature, Signatarų namai, Vilnius (Litouwen)
2018 – Ruw & Rauw, CODA, Apeldoorn (Nederland)
2018 – Sala Arte, Museo del gioiello, Vicenza (Italië)
2018 – Sieraden – Makers & Dragers, Afrika Museum, Berg en Dal (Nederland)
2018 – Summer Show, Gallery S O, Londen (Verenigd Koninkrijk)
2018 – Ted, Museum aan het Vrijthof, Maastricht (Nederland)
2018 – The Language of Things: Meaning and Value in Contemporary Jewellery, The Dowse Art Museum, Lower Hutt (Nieuw-Zeeland)
2018 – These are a few of her favorite things, Jorunn Veiteberg’s jewellery collection, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, Trondheim (Noorwegen)
2018 – Uneasy Beauty: Discomfort in Contemporary Adornment, Fuller Craft Museum, Brockton (Verenigde Staten)
2019 – 21 Grams, BeCraft, Mons (België)
2019 – 21 Grams, CODA, Apeldoorn (Nederland)
2019 – Body Control: Sieraden en mode op de grens van de mens / Jewellery and Fashion at the Boundaries of the Human Body, De Kerk, Arnhem (Nederland)
2019 – Meeting the Future, SxV Museum of Modern Art, Qingdao (China)
2019 – Shining on the Stage, Dutch Spirit, NoCC SPace, Shanghai (China)
2019 – Striking Gold: Fuller at Fifty, Fuller Craft Museum, Brockton (Verenigde Staten)
2020 – 6 UL-Lust Und Begehren in Kunst Und Design, Grassimuseum, Leipzig (Duitsland)
2020 – ArtWear, De Vishal, Haarlem (Nederland) (8 augustus 2020 t/m 6 september 2020)
2020 – Nieuwe verleidingen, CODA, Apeldoorn (Nederland)
2021 – Nieuwe verleidingen, CODA, Apeldoorn (Nederland) (28 november 2021 t/m 6 maart 2022)
2021 – Ring Redux: The Susan Grant-Lewin Collection, SCAD Museum of Art, Savannah (Georgia, Verenigde Staten) (17 augustus 2021 t/m 30 januari 2022)
2021 – Rings! 1968 – 2021, The Galleries, Moore College of Art & Design, Philadelphia (Pennsylvania, Verenigde Staten) (5 juni 2021 t/m 17 juli 2021)
2021 – Up in Smoke, Ornamentum Gallery, Hudson (Verenigde Staten) (1 januari 2021 t/m 31 januari 2021)
2021 – Vanitas aka Me and My Table, Rademakers Gallery, Amsterdam (Nederland)
2022 – 20 Year Anniversary Overview Exhibition, Ornamentum Gallery, Hudson (New York State, Verenigde Staten) (23 juli 2022 t/m 28 augustus 2022)
2022 – ArtWear, Villa Bengel, Idar-Oberstein (Duitsland) (23 juni 2022 t/m 9 oktober 2022)
2022 – Design Miami, Miami (Florida, Verenigde Staten) (30 november 2022 t/m 4 december 2022) (Ornamentum Gallery)
2022 – Draagbaar landschap, CODA, Apeldoorn (Nederland) (19 juni 2022 t/m 18 september 2022)
2022 – Incubators, Galerie Rob Koudijs, Amsterdam (Nederland) (26 maart 2022 t/m 14 mei 2022)
2022 – KunstRAI 2022, RAI, Amsterdam (Nederland) (13 april 2022 t/m 18 april 2022) (Galerie Rob Koudijs)
2022 – Rings! 1968 – 2021, Houston Center for Contemporary Craft, Houston (Texas, Verenigde Staten) (29 januari 2022 t/m 12 maart 2022)
2022 – Rings! 1968 – 2021, Metal Museum, Memphis (Tennessee, Verenigde Staten) (27 maart 2022 t/m 12 juni 2022)
2022 – Tenminste houdbaar tot, Museum Arnhem, Arnhem (Nederland) (13 mei 2022 t/m 29 januari 2023)
2023 – Incubators Vol. 2 (and other artifacts), Ornamentum Gallery, Hudson (New York State, Verenigde Staten) (22 juli 2023 t/m 31 augustus 2023)
2023 – Ted Noten & co. – over waarde, Museum JAN, Amstelveen (Nederland) (4 oktober 2023 t/m 4 februari 2024)
2024 – Bling Bling, Villa De Bondt, Gent (België) (21 maart 2024 t/m 12 mei 2024)
2024 – Sprekende juwelen – de keuze van Martijn Akkerman, CODA, Apeldoorn (Nederland) (28 januari 2024 t/m 12 mei 2024)

Prijzen (selectie)
1998 – Herbert Hofmann-Preis
2003 – Harry Tillie Prijs
2008 – Françoise van den Bosch Prijs
2012 – Kunstenaar van het jaar (Stichting Kunstweek)

Opdrachten (selectie)
1996 – Relatiegeschenk, De Maniegroep, Amsterdam (Nederland)
1997 – Sieraad voor gastsprekers, Woningbouwvereniging Nestas, Almere (Nederland)
2000 – Ambtsketen voor de burgemeester van Emmen (Nederland)
2000 – Symbolen van klantvriendelijkheid, Gemeente Almere (Nederland) (herkenningsteken voor baliepersoneel van de gemeente Almere)
2000 – Trofee voor de jaarlijkse kunstprijs van de Stad Amsterdam (Nederland)
2019 – Wilhelminaring: ring voor winnaar Tirzo Martha

Residencies (selectie)
2007 – Europees Keramisch Werk Centrum (EKWC), Den Bosch (Nederland)
2011 – Konstfack University, Stockholm (Zweden)

Verzamelde sieraadontwerpers (selectie)
Ruudt Peters
Lucy Sarneel

Bibliografie (selectie)
Allen, J., Ex, S. en Staal, G. (2015) Ted Noten, Ubiquist. Rotterdam: nai010. ISBN 978-94-6208-232-8
Armbruster, B., Fior, R., Melo, A., Prudêncio, J. en Seabra, T. (2004) Ponto de encontro meeting point(s) 1978-2003 : 25 anos de intervenções no departamento de joalharia do Ar.Co = 25 years of interventions in the jewellery department of Ar.Co. Lissabon: Fundação Calouste Gulbenkian. ISBN 9726351537
Auch, M. (17 juni 2022) Essential jewels in a remote place. hedendaagsesieraden.nl.
Baumann, C., Gentille, T., Grant Lewin, S. en Ilse-Neuman, U. (2017) Jewelry of Ideas, The Susan Grant Lewin Collection. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897905122
Beks, M. en Menkman, L. (1993) Amulet.
Berk, A. en Besten, L. den (2020) ArtWear Contemporary Jewelry NL. ISBN 9789090334431
Bertheux, M., Derrez, P., Linden, G. van der en Moolhuysen-Coenders, T. (2001) Onedel – Non-precious. Schiedam: Stichting Tekens en Ketens. ISBN 9071877612
Besten, L. den (1998) ‘k Zou zo graag een ketting rijgen, Claartje Keur’s collectie colliers & haar fotoportretten van de makers. Arnhem: Museum voor Moderne kunst Arnhem. OCLC 699181441
Besten, L. den (2011) On Jewellery, A Compendium of international contemporary art jewellery. Stuttgart: ARNOLDSCHE Art Publishers. ISBN 9783897903494
Besten, L. den (2006) Sterke verhalen hedendaagse sieraden uit Nederland : Cerita-cerita Besar Perhiasan masa kini dari Belanda. Jakarta: Erasmus Huis. ISBN 90-9020232-3
Besten, L. den en Boot, M. (2002) Display, een voorstel tot Gemeentelijke Kunstaankopen. Amsterdam: Stedelijk Museum Amsterdam. ISBN 9050061583
Boot, M. (2002) Dutch Diversity 2002, Contemporary Jewellery. Londen: Lesley Craze Gallery. OCLC 314238263
Borrelli-Persson, L. (12 december 2016) “Not Just a String of Pearls . . . ” Deedie Rose on Her Important Collection of Studio Art Jewelry. VOGUE.
Bussche, L. (2016) En passant: de kunstenaar als reiziger, de reis als kunstwerk. ISBN 9789490521301
Chadour-Sampson, B. (2019) Rings of the 20th and 21st centuries, the Alice and Louis Koch collection. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897905160
Chambers Mills, R., Drutt, H., Gopnik, B., Lignel, B., en Tigerman, B. (2016) Beyond bling, contemporary jewelry from the Lois Boardman Collection. München: Prestel. ISBN 9783791355627
Damen, J. (2014) Pronkstukken, de mooiste sieraden van hedendaagse ontwerpers. Gorinchem: Gorcums Museum. ISBN 9789078251101
Davis, S., Grant Lewin, S., Ilse-Neuman, U. en Wallace, P. (2021) Ring Redux, The Susan Grant Lewin Collection. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897906259
Doornbusch, E. (21 februari 2022) Boekrecensie: Ring Redux. SieradenMuze.
Doornbusch, E. (11 januari 2023) Museum Arnhem: de horeca heeft gewonnen, het museum lijkt verloren. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (24 februari 2022) Ring Redux boekbespreking. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (24 februari 2023) Rings! 1968 – 2021. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (2 mei 2022) VAN ONS. hedendaagsesieraden.nl.
Dressen, A., Heuzé, M. en Lignel, B. (2017) Medusa, Bijoux et Tabous. Parijs: Paris Musées. ISBN 9782759603473
Dressen, A., Heuzé, M. en Lignel, B. (2017) Medusa, Jewellery & Taboos. Parijs: Paris Musées. ISBN 9782759603749
Eickhoff, J. (7 maart 2022) Von Jubilar zu Jubilar. hedendaagsesieraden.nl.
Eickhoff, J. en Schliwinski, M. (2006) Plus 5. München: Galerie Spektrum. ISBN 3-924494-39-8
Es, S. van (12 november 2020) Challenging Jewellery – een samenwerking. hedendaagsesieraden.nl.
Groet, E. (22 januari 2022) Face. hedendaagsesieraden.nl.
Hölscher, P. (2020) Schmuck/Jewelry, Die Neue Sammlung Danner Stiftung. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897905856
Holzach, C. (2001) Schmuck lebt! Eine neue Generation. Pforzheim: Schmuckmuseum. OCLC 313994584
Holzach, C., Ilse-Neuman, U. en Page, J.-A. (2007) GlassWear, Glass in Contemporary Jewelry/Glas im zeitgenössischen Schmuck. Stuttgart: Arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897902749
Jewel Book, International Annual of Contemporary Jewel Art 12/13 (2012). Oostkamp: Stichting Kunstboek. ISBN 9789058564108
Janssens, S. (2000) Symbolen van klantvriendelijkheid. Almere: Concerndienst Middelen en dienst Onderwijs, Welzijn en Sociale Zaken.
Joris, Y. (2002) 21 diademen voor Máxima / 21 tiaras for Máxima. Den Bosch: Museum het Kruithuis. ISBN 9065382720
Kotmair, A.A. (2012) A Girl’s Best Friends, Creative Jewelry Design. Berlijn: Gestalten. ISBN 9783899554182
Leeuwen, S. van en Unger, M. (2017) Jewellery Matters. Amsterdam/Rotterdam: Rijksmuseum/Nai010 Publishers. ISBN 9789462083752
Lemmerman, H. (18 april 2022) SPKNBRG. hedendaagsesieraden.nl.
Martens, H. (2000) Op de huid, sieraden uit de collectie. Arnhem: Gemeentemusea Arnhem. ISBN 90-72861-27-2
Miltenburg, E. en Wijne, M. (2007) Inboedel. Threes Coenders een leven in dingen. Schiedam: Artemis. ISBN 9789077075647
National Ornamental Metal Museum (2022) Rings! 1968-2021, An Exhibition conceived by Helen Drutt. Memphis: National Ornamental Metal Museum. ISBN 9780578382203
Peters, R., Wu, Z. en Zhenghong, W. (2018) 21 Grams. China: China Academy of Art Press. ISBN 9787550318298
Ramljak, S. (2014) Unique by Design, Contemporary Jewelry in the Donna Schneier Collection. New York: Metropolitan Museum of Art. ISBN 9780300208764
Reinders, C.E.M. (2016) Re/defining jewellery, sieradencollectie CODA Museum. Apeldoorn: CODA. ISBN 978-94-6228-769-3
Sänger, P. en Straus, C. (1996) Vormgevers op locatie. Amsterdam. OCLC 40594200
Sense of Wonder, chi ha paura…? (2002). Den Bosch: Het Kruithuis. ISBN 9065382526
Sieraden, de keuze van Amersfoort (1997). Nijmegen: Galerie Marzee. ISBN 90-73124-02-6
Sieraden, de keuze van Nijmegen (1998). Nijmegen: Galerie Marzee. ISBN 90-73124-03-4
Staal, G. (2000) Ted Noten. Amsterdam: Galerie Louise Smit. OCLC 56600680
The compendium finale of contemporary jewellers (2009). Keulen: Darling Publications. ISBN 9783939130956
Unger, M. (2004) Het Nederlandse sieraad in de 20ste eeuw. Bussum: THOTH. ISBN 9789068683486
Veen, E. van (14 april 2018) Interview met Ted Noten. Volkskrant Magazine.
Veiteberg, J. (2021) The Jewellery Box Jorunn Veiteberg. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897906198

Links
RKD Artists
Wikidata
Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2016/09/24/ted-noten/

Geef een reactie