Stichting Sieraden Collecties (SSC)

SSC bijeenkomst, Amsterdam, 2016. Foto Esther Doornbusch©
Bijeenkomst SSC met Ruudt Peters en geïnteresseerden, 2016. Foto E.D.
Bijeenkomst SSC met Ruudt Peters en geïnteresseerden, 2016. Foto E.D.

De Stichting Sieraden Collecties (SSC) is opgericht in Amsterdam op 14 oktober 2014 en heeft als missie particuliere sieradencollecties als cultureel erfgoed te beschermen en te presenteren en te zien als bron van inspiratie voor toekomstige generaties.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Geschiedenis
De SSC is een particulier initiatief en is ontstaan uit zorg over het uiteenvallen van sieradencollecties door de leeftijd van de Nederlandse verzamelaars die eind zestiger jaren aan de wieg stonden van het hedendaagse moderne sieraad. Het bestuur bestaat uit Ruudt Peters (voorzitter), Guus Bakker (penningmeester), Liesbeth den Besten (secretaris), Leo Versteijlen, Jim Reekers en Joke van Orden. De bestuursleden ontvangen geen loon voor hun inzet, de stichting heeft geen winstoogmerk en de inkomsten bestaan uit giften, schenkingen, legaten en subsidies.

De stichting wil haar doelen bereiken door middel van advies over beheer en behoud van particuliere collecties om zo persoonlijke verzamelingen te begeleiden naar permanente museale collecties. Verder wil de stichting een platform zijn; een ontmoetingsplek voor verzamelaars, sieraadontwerpers, museummedewerkers en andere betrokkenen. Daartoe wil de stichting bijvoorbeeld tentoonstellingen en symposia organiseren.

In 2015 kreeg de SSC van de erven van Jerven Ober de collectie sieraden van Jerven Ober (1942-2009) in bruikleen. Deze collectie is in opdracht van de stichting beschreven en getaxeerd op € 35.590.

In 2016 is Young SSC opgezet door Catherine Regout en Alexandra van Strien; een netwerk van jonge kunsthistorici en kunstenaars, waarmee de stichting ook jongeren wil interesseren voor hedendaagse sieraden.

Het beleidsplan 2016-2017 is terug te vinden op de website. De stichting verwacht in de jaren 2016 en 2017 een samenwerking aan te gaan met één of meerdere museale instellingen met als doel een veilig depot te bieden aan particuliere sieradencollecties. Verder zoekt de stichting naar interactieve presentatievormen waarbij de verzamelaar als verzamelaar én als drager centraal staat.

De stichting heeft de status van Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).

Bestuursleden
Guus Bakker (penningmeester, 2014-2016)
Liesbeth den Besten (secretaris, 2014-heden)
Ruudt Peters (voorzitter, 2014-heden)
Jim Reekers (bestuurslid, 2014-heden)
Leo Versteijlen (bestuurslid, 2014-heden)

Medewerkers (selectie)
Alexandra van Strien (2014-heden)

Bibliografie
Aart, K. van (2017) ‘Een huis voor het sieraad, Interview met Liesbeth den Besten en Alexandra van Strien van Stichting Sieraden Collecties’. Boekman, jrg. 29, nr. 110, pp. 38-39. ISBN 9789066501430

Links
Website

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2016/09/24/stichting-sieraden-collecties-ssc/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.