Paul Derrez

Paul Derrez. foto Stichting Françoise van den Bosch, portret
Paul Derrez draagt broche van Sigurd Bronger, München, maart 2018. Foto met dank aan Lieta Marziali©

##Paul Derrez (Sittard (Nederland), 20 februari 1950) was en is onder meer actief als sieraadontwerper, galeriehouder en verzamelaar. Daarnaast heeft hij zijn sporen verdiend als docent in het kunstonderwijs, als auteur en als grondlegger en bestuurslid van de VES.

Biografie
De ouders van Derrez, Lies Theunissen (1918-1990) en Jean Derrez (1914-1965) hadden een juwelierszaak in Sittard (Nederland), die ze hadden overgenomen van zijn vaders’ vader: Alphons Derrez (-1918). Derrez’ opa Alphons, die in Duitsland was opgeleid tot horlogemaker, richtte zijn firma die handelde in sieraden, horloges en brillen begin twintigste eeuw op. In 1918 overleed hij aan de Spaanse griep en de zaak werd vervolgens gerund door Derrez’ oma Maria Kallen (-1932) en haar zus Lena Kallen (-1943).

De vader van Derrez, Jean Derrez, is opgeleid tot horlogemaker aan de Vakschool in Schoonhoven (Nederland) (1932-1934). In de Tweede Wereldoorlog nam hij de zaak van zijn moeder over en trouwde met Lies Theunissen, die werkzaam was in het basisonderwijs. Toen Derrez’ vader in 1965 overleed, nam zijn moeder de zaak over. Derrez hielp graag in de zaak, ook om onder zijn huiswerk uit te komen.

Derrez had twee oudere broers en een jongere zus. Hij genoot zijn opleiding aan de Academie voor Industriële Vormgeving te Eindhoven (Nederland) (1968-1970), de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar te Utrecht (Nederland) (1970-1972) en behaalde een diploma aan de Vakschool Schoonhoven te Schoonhoven (Nederland) (1972-1975), met de verwachting dat hij de zaak in Sittard (Nederland) zou overnemen. Na een stage in Amsterdam (Nederland) echter heeft Derrez zich daar permanent gevestigd. De kennismaking en vriendschap met Willem Hoogstede was daarbij van cruciaal belang.

In 1975 vestigde Derrez zich als zelfstandig edelsmid in het souterrain van zijn woonhuis aan de Lange Leidsedwarssraat in Amsterdam (Nederland). Bekende werken van zijn hand uit deze periode zijn de wisselring en de wisselarmband. Beide ontwerpen bestaan uit een zilveren beugel waarin naar smaak telkens een ander plaatje acrylaat kan worden geklemd.

Derrez reisde langs alle galeries met aandacht voor sieraden in Europa, waar hem telkens werd afgeraden zelf een sieradengalerie te openen. In 1976 stichtte Derrez Galerie Ra te Amsterdam (Nederland), een jaar na de sluiting van Galerie Sieraad, waar hij stage had gelopen. In Galerie Ra (genoemd naar de Egyptische zonnegod) werd werk getoond van Nederlandse en vanaf 1978 ook buitenlandse edelsmeden, sieraadontwerpers en vormgevers.

In 1980 ontving Derrez als eerste de Françoise van den Bosch Prijs van de Stichting Françoise van den Bosch voor het stimuleren van de belangstelling voor het sieraad in internationaal verband. De prijs bedroeg 4.000 gulden.

Derrez was bestuurslid (1975-1981) en voorzitter van de Vereniging van Edelsmeden en Sieraadontwerpers (VES). Ook was hij voorzitter van de Stichting Françoise van den Bosch (1991-2000). Daarnaast was Derrez docent professional practice aan de Gerrit Rietveld Academie (2008-2010) en aan de kunstacademie te Maastricht (Nederland) (1995-2001).

In 1984, de tijd waarin het sieraadontwerp internationaliseerde was Derrez één van de organisatoren van de in Australië reizende tentoonstelling Cross Currents, jewellery from Australia, Britain, Germany and Holland. Meerdere tentoonstellingen waaraan Derrez meewerkte als conservator of organisator volgden.

In 1985 startte Derrez te werken met kurk, waarvan hij halssieraden maakte, maar ook schalen en andere gebruiksvoorwerpen.

In 1986 werd een tentoonstelling gehouden in Sittard (Nederland) uit de sieradenverzameling van Derrez en Willem Hoogstede, die toen tien jaar bestond.

De eerste sieraden van de hand van Derrez hebben een sekseneutraal voorkomen; het werk kenmerkt zich door heldere vormen en het gebruik van zilver en acrylaat. Halverwege de jaren ’90 echter kregen zijn sieraden een homo-erotisch karakter zoals in de serie Risky business; sieraden die verwijzen naar onder meer leerbars.

Derrez vindt dat sieraden er niet zijn ter vervolmaking van de harmonie; hij vindt het spannender wanneer ze verwijzen naar de discrepantie, de ruwheid in de maatschappij.

In opdracht van de Kunstuitleen in Zwolle (Nederland) maakte Derrez in 1991 een broche van zilver in een oplage van 25. De broche was te koop voor ƒ95,00; leden van de Kunstuitleen konden het sieraad aanschaffen voor ƒ75,00.

Toen Derrez voor een modeshow in 1993 werd gevraagd mannensieraden te maken liet hij zich als zelfbewuste homo inspireren door subculturen, fetisjisme en speeltjes voor volwassenen. Zelf draagt hij deze sieraden Tools and toys graag. De materialen die Derrez in deze serie heeft toegepast zijn afkomstig uit de nalatenschap van Françoise van den Bosch en daarom wordt de serie ook wel met adellijk aluminium aangeduid.

Verzamelaar en fotograaf Claartje Keur legde op 16 april 1998 Derrez vast in zijn atelier. De foto is twee keer te zien geweest op tentoonstellingen in combinatie met het collier Cry uit de verzameling van Keur van de hand van Derrez.

Vanaf ongeveer 2000 -Derrez was toen drie maanden artist in residence in de Objects-studio’s in Sydney (Australië)- maakt Derrez naast sieraden ook zilverwerk: lepels, kommen, kannen en dozen met soms een humoristisch of provocerend karakter, zoals de Conversation bowl.

In 2005 maakte Derrez de Condoommonstrans en wilde deze tonen op een tentoonstelling in het Poolse Legnica. Om het evenement niet op te blazen heeft hij zijn inzending teruggetrokken. Het object is nu opgenomen in de collectie Kerkkritisch materiaal van het Museum Catharijneconvent in Utrecht (Nederland).

In 2006 trad Derrez in het huwelijk met Willem Hoogstede.

Een drietal sieraden van Derrez’ hand is door Marjan Unger en Gerard Unger samen met honderden andere sieraden van diverse Nederlandse ontwerpers in 2009 door een schenking in de collectie van het Rijksmuseum Amsterdam te Amsterdam (Nederland) beland. In 2018 volgden nog twee sieraden en zelf schonk Derrez in 2021 het halssieraad Love Hurts, Dare to Love (BK-2021-13) uit 1996 waarin hij zijn vrienden overleden aan AIDS memoreert.

Vanaf 2012 past Derrez in sieraden en vaatwerk zogenaamde confetti toe; stippen of dots van transparant acrylaat in verschillende vaak felle of zelfs fluoriserende kleuren. Ook monumentaal heeft hij deze confetti toegepast; op de zogenaamde verdieping in CODA (Apeldoorn) en aan de gevel van zijn galerie aan de Nes (Amsterdam).

In 2013-2014 was in CODA een tentoonstelling van de sieradenverzameling van Derrez en Hoogstede, getiteld Dare to wear, sieraden uit de collectie Paul Derrez/Willem Hoogstede.

Derrez liet zich als stagiair in Galerie Sieraad uitbetalen in sieraden en startte zo al vroeg een verzameling. Ook schafte hij samen met zijn partner Willem Hoogstede steeds een stuk aan uit lopende exposities van Galerie Ra. Ook daarbuiten worden sieraden aan de collectie toegevoegd; uit examenexposities of uit andere galeries. In 1986 was in Museum het Kruithuis te Den Bosch (Nederland) en in het Gemeentemuseum Arnhem te Arnhem (Nederland) uit Derrez’ en Hoogstede’s sieradenverzameling de tentoonstelling Sieraden 1966-1986, Collectie Paul Derrez en Willem Hoogstede te zien.

In 2015 won Derrez de Herbert Hofmann-Preis met zijn dot-broches, voor zijn optimistische bijdrage aan het eigentijdse sieraad.

Op 1 november 2015 startte een expositie met circa 100 werken ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van Derrez als sieraadontwerper in CODA te Apeldoorn (Nederland). Ter gelegenheid van dit jubileum verscheen een monografie.

Op 15 oktober 2016 vierde Galerie Ra een 40-jarig jubileum. Ter gelegenheid daarvan schreef Derrez een boek over de geschiedenis van de galerie. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Carin Reijnders (directeur CODA). Tegelijkertijd startte in de galerie de expositie Ra Now, met nieuw werk van onder meer Sylvia Blickman, Georg DoblerEsther Knobel en Floor Mommersteeg.

Op de Grassimesse in het Grassimuseum te Leipzig (Duitsland) in oktober 2018 was Derrez jurylid voor de Grassipreis.

Na 43 jaar sloot Derrez Galerie Ra op 21 december 2019.

Op 5 juni 2020 opende Derrez samen met Caroline Bach, Bodó Balázs, Ela Bauer, Marguerite Bones, Anna Carlgren, Lindsey Fontijn, Gabriella Goldsmith, Morgane de Klerk, Simon Marsiglia, Floor Mommersteeg, Hisashi Shibata, Thea Tolsma, Chloé Valorso, en Andrea Wagner een winkel voor sieraden in het oude centrum van Amsterdam. De zaak draagt de naam The Pool – Amsterdam Jewelry Collective en bevindt zich in het Sieradenkwartier. Tegen betaalbare prijzen worden multiples aangeboden.

Uit handen van de burgemeester van Amsterdam (Nederland) Femke Halsema (1966) kreeg Derrez in de ochtend van 26 april 2021 een lintje uitgereikt: hij is Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Sieraden en zilverwerk van Derrez werden en worden buiten Galerie Ra onder meer gepresenteerd door Galerie Biró, Galerie Rosemarie JägerGalerie Slavik, Galerie SpektrumGallery Funaki, Lesley Craze Gallery en V&V.

Werk in openbare collecties (selectie)
Centraal Museum, Utrecht (Nederland)
CODA, Apeldoorn (Nederland) (1 van de 34 kernkunstenaars)
Collectie Françoise van den Bosch (Nederland)
Dallas Museum of Art, Dallas (Texas, Verenigde Staten)
Danner-Stiftung, München (Duitsland)
Design Museum Den Bosch, Den Bosch (Nederland)
Gemeentemuseum Den Haag, Den Haag (Nederland)
Grassimuseum, Leipzig (Duitsland) (2020.425; 2021.305; 2021.306; 2021.446)
Joods Historisch Museum, Amsterdam (Nederland)
Los Angeles County Museum of Art (LACMA), Los Angeles (Californië, Verenigde Staten)
Middlesbrough Institute of Modern Art (MIMA), Middlesbrough (Verenigd Koninkrijk)
Museum Arnhem, Arnhem (Nederland)
Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam (Nederland), Rotterdam (Nederland)
Museum Catharijneconvent, Utrecht (Nederland)
Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg, Hamburg (Duitsland)
Museum of Fine Arts, Houston (Verenigde Staten)
National Museum of Modern Art, Kyoto (Japan)
National Museum of Scotland, Edinburgh (Verenigd Koninkrijk)
Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven, Schoonhoven (Nederland)
Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, Trondheim (Noorwegen)
Powerhouse Museum, Sydney (Australië)
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), Amersfoort (Nederland)
Rijksmuseum Amsterdam, Amsterdam (Nederland) (BK-2010-2-5BK-2010-2-52BK-2010-2-53; BK-2018-2-61; BK-2018-2-62; BK-2021-13)
Schmuckmuseum Pforzheim, Pforzheim (Duitsland)
Schweizerisches Nationalmuseum, Zürich (Zwitserland)
Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdam (Nederland)
The Nelson-Atkins Museum of Art, Kansas-City (Verenigde Staten)

Werk in particuliere collecties (selectie)
Nelly Van Den Abbeele
Inge Asenbaum
Monika Auch
Jurriaan van den Berg
Lieke & Hennie Bijkerk
Lois Boardman
Ida Boelen
Heidi & Karl Bollmann
Esther Doornbusch
Helen Drutt
Jocelyne Gobeil
Susan Grant Lewin
Erica Groet
Yvònne Joris
Claartje Keur
Alice & Louis Koch
Thea & Jur van Lee-Ellis
Threes Moolhuysen-Coenders
Kazumi Nagano
Riet Neerincx
Jeldrik Oorthuys
Miecke Oosterman
Benno Premsela
Auckjen & Jan Ridderbos
Marjorie Schick
Solange Thierry-de-Saint Rapt
Marjan & Gerard Unger
Jorunn Veiteberg

Tentoonstellingen (selectie)
1980 – Paul Derrez, winnaar Françoise van den Bosch Prijs, Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdam (Nederland)
1980 – Sieraden (reizende tentoonstelling, 12 locaties in Nederland)
1981 – Vereniging van Edelsmeden en Sieraadontwerpers, Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdam (Nederland)
1982 – Schmuck aus den Niederlanden, Galerie Spektrum, München (Duitsland)
1982 – Schmuck ’82-Tendenzen, Schmuckmuseum Pforzheim, Pforzheim (Duitsland)
1982 – Visies op sieraden, Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdam (Nederland)
1983 – Schmuck, Galerie Spektrum, München (West-Duitsland) (22 november 1983 t/m 30 december 1983)
1983 – The Jewellery Project, Crafts Council Gallery, Londen (Verenigd Koninkrijk)
1984 – Cross Currents, Powerhouse Museum, Sydney (Australië)
1984 – Hollandsk Smykkekunst, Galerie Metal, Kopenhagen (Denemarken) (26 oktober 1984 t/m 13 november 1984)
1984 – Hollandsk Smykkekunst, Sønderjyllands Kunstmuseum, Tønder (Denemarken) (17 november 1984 t/m 16 december 1984)
1984 – Inspiratie uit Japan, Confectiecentrum, Amsterdam (Nederland) (24 augustus 1984 t/m 28 september 1984)
1984 – Jewellery InternationalMuseum of Contemporary Crafts, New York (Verenigde Staten)
1985 – 16 Dutch Jewellery Designers, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, Trondheim (Noorwegen)
1985 – Nya Smycken, Kulturhuset, Stockholm (Zweden)
1985 – Paul Derrez, 10 jaar sieraden, Krtitzraedthuis, Sittard (Nederland) (9 november 1985 t/m 8 december 1985) (Paul Derrez, Marion Herbst, Emmy van Leersum, Jan Pijcke, Marjorie Schick)
1985 – Paul Derrez, 10 jaar sieraden, T.C. Design Centre, Schiedam (Nederland) (13 december 1985 t/m 12 januari 1986)
1985 – Sieraden 1966-1986, Krtitzraedthuis, Sittard (Nederland)
1986 – 10 Jaar Ra, Galerie Ra, Amsterdam (Nederland)
1986 – 16 Dutch Jewellery Designers, Nutida Svenskt Silver, Stockholm (Zweden)
1986 – International Jewellery Art Exhibition 1986, Osaka (Japan)
1986 – International Jewellery Art Exhibition 1986, Tokyo (Japan)
1986 – Multiples heden verleden, Galerie Marzee, Nijmegen (Nederland)
1986 – Multiples heden verleden, Galerie Nouvelles Images, Den Haag (Nederland)
1986 – Multiples heden verleden, Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdam (Nederland)
1986 – Samtidssmykker, Hordaland Kunstnersentrum, Bergen (Noorwegen)
1986 – Sieraden, Images, Singer Museum, Laren (Nederland) (reizende tentoonstelling)
1986 – Sieraden, vorm en idee, Van Reekum Museum, Apeldoorn (Nederland)
1987 – Object als onderscheidingGalerie Het Kapelhuis, Amersfoort (Nederland)
1987 – Multiples heden verleden, Galerie Eewal, Leeuwarden (Nederland)
1987 – Multiples heden verleden, Galerie Kokon, Tilburg (Nederland) (16 mei 1987 t/m 4 juli 1987)
1987 – Multiples heden verleden, Galerie Pêdjeshof, Grubbenvorst (Nederland)
1987 – Multiples heden verleden, Galerie Puntgaaf, Groningen (Nederland)
1987 – Multiples heden verleden, Kunst+, Vlaardingen (Nederland)
1987 – Multiples heden verleden, Kunst/Werk, Utrecht (Nederland)
1987 – Multiples heden verleden, Museum Het Palthe-Huis, Oldenzaal (in samenwerking met Galerie Beeld & Aambeeld)
1987 – Multiples heden verleden, Trits Sieraden, Delft (Nederland)
1988 – Hout en bast, Trits Sieraden, Delft (Nederland) (16 maart 1988 t/m 30 april 1988)
1988 – Sieraden, Museum Waterland, Purmerend (Nederland) (19 november 1988 t/m 24 december 1988)
1989 – Kunstobject als onderscheiding ’89, Galerie Het Kapelhuis, Amersfoort (Nederland) (31 mei 1989 t/m 2 juli 1989)
1990 – Amphoria, Galerie Jocelyne Gobeil, Montréal (Canada) (23 oktober 1990 t/m 24 november 1990)
1990 – Gekraagd, Huis van Gijn, Dordrecht (Nederland) (16 februari 1990 t/m 16 april 1990)
1990 – Joalharia Holandesa, Novidades da Holanda / News from the Netherlands, Museu Calouste Gulbenkian, Lissabon (Portugal) (9 mei 1990 t/m 27 mei 1990)
1990 – Joalharia Holandesa, Novidades da Holanda / News from the Netherlands, Museu Nacional de Soares dos Reis, Porto (Portugal) (20 juni 1990 t/m 15 juli 1990)
1990 – Point of view, Verenigde Staten en Canada (reizende tentoonstelling t/m 1991)
1990 – Triennale Européenne du bijou, Musée du Luxembourg, Parijs (Frankrijk)
1991 – Point de vue de la Hollande – Point of View of the Netherlands, Galerie Jocelyne Gobeil, Montréal (Canada) (16 oktober 1991 t/m 16 november 1991)
1991 – View Review, 15 jaar VES, Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdam (Nederland)
1993 – Contemporary Jewelry 1964-1993, Selected Works, Helen Williams Drutt Collection, The Arkansas Art Center, Little Rock (Arkansas, Verenigde Staten)
1994 – A Moveable Feast 1964-1993, Galerie Marzee, Nijmegen (Nederland)
1994 – A Moveable Feast: Helen Williams Drutt Collection 1964-1993, Provinciaal Museum voor Moderne Kunst, Oostende (België)
1994 – A Moveable Feast: Helen Williams Drutt Collection 1964-1993, Stedelijk Museum, Amsterdam (Nederland) (1994 t/m 8 januari 1995)
1994 – Schmuck unserer Zeit 1964-1993, Sammlung Helen Williams Drutt, Museum Bellerive, Zürich (Zwitserland) (10 februari 1994 t/m 1 mei 1994)
1995 – De man versierd: sieraden van de man vroeger en nu, Streekmuseum het Admiraliteitshuis, Dokkum (Nederland) (1995 t/m 17 april 1995)
1995 – Muzikaal Ontwerp, Sieraden en industrieel design, Galerie Bibliotheek Zelhem, Zelhem (Nederland) (11 november 1995 t/m 23 december 1995)
1996 – Briljant en gevat, Gemeentemuseum Den Haag, Den Haag (Nederland)
1996 – Vormgegeven, Stadsgalerij Heerlen, Heerlen (Nederland) (23 maart 1996 t/m 27 mei 1996) (gecureerd door Threes Moolhuysen-Coenders)
1997 – Galerie Biró, München (Duitsland)
1998 – Claartje Keur, portretten en colliers, Museum voor Moderne Kunst Arnhem, Arnhem (Nederland)
1998 – Paul Derrez, Cool Creator, Galerie Lous Martin, Delft (Nederland) (7 februari 1998 t/m 7 maart 1998)
1998 – Supplement, een keuze uit de sieraden- en catalogiverzameling van Jurriaan van den Berg, De Nederlandsche Bank, Amsterdam (Nederland)
2000 – Het versierde ego, het kunstjuweel in de 20ste eeuw, Koningin Fabiolazaal, Antwerpen (België)
2000 – Jewels of Mind and Mentality, Museum het Kruithuis, Den Bosch (Nederland)
2000 – Op de huid, sieraden uit de collectie, Museum voor Moderne Kunst Arnhem, Arnhem (Nederland)
2000 – Parures d’ici, parures d’ailleurs/Ornaments from there, ornaments from here: incidences, coïncidences?, MUDAC, Lausanne (Zwitserland) (4 november 2000 t/m 25 februari 2001) (reizende tentoonstelling)
2000 – Studio Jewellery, Glynn Vivian Art Gallery, Swansea (Verenigd Koninkrijk) (9 november 2000 t/m 31 december 2000)
2002 – 21 Diademen voor Máxima, Museum het Kruithuis, Den Bosch (Nederland)
2002 – Dutch Diversity, Lesley Craze Gallery, Londen (Verenigd Koninkrijk)
2002 – Zonder wrijving geen glans, Centraal Museum, Utrecht (Nederland)
2004 – Hoogtepunten van het Nederlandse moderne sieraad, De Nederlandsche Bank, Amsterdam (Nederland)
2004 – Vijftien Open Dag Sieraden Op Rij, Kunstuitleen Zwolle, Zwolle (Nederland) (24 oktober 2004 t/m 20 november 2004)
2005 – Françoise van den Bosch, tijdgenoten en jong talent, CODA, Apeldoorn (Nederland)
2007 – Ornament as Art: Avant-Garde Jewelry from the Helen Williams Drutt CollectionMuseum of Fine Arts, Houston (Verenigde Staten)
2008 – Ornament as Art: Avant-Garde Jewelry from the Helen Williams Drutt Collection, Mint Museum of Craft+Design, Charlotte (Verenigde Staten)
2008 – Ornament as Art: Avant-Garde Jewelry from the Helen Williams Drutt Collection, Renwick Gallery, Washington (Verenigde Staten)
2009 – Ornament as Art: Avant-Garde Jewelry from the Helen Williams Drutt Collection, Tacoma Art Museum (TAM), Tacoma (Washington, Verenigde Staten)
2009 – Paul Derrez – Cool Creator, Villa Bengel, Idar-Oberstein (Duitsland) (19 mei 2009 t/m 26 juni 2009)
2011 – Paul Derrez, vessels, Galerie Ra, Amsterdam (Nederland)
2013 – Dare to wear, sieraden uit de collectie Paul Derrez/Willem Hoogstede, CODA, Apeldoorn (Nederland)
2013 – Keeping up with the times, Galerie Rosemarie Jäger, Hochheim (Duitsland)
2013 – New Edition, Gallery Funaki, Melbourne (Australië)
2014 – Confrontations: New Traditional Jewellery, Museum Arnhem, Arnhem (Nederland)
2014 – Kettingreacties, sieraden en fotografie van Claartje Keur, CODA, Apeldoorn (Nederland)
2014 – NTJ2014: Confrontations, Sieraad Art Fair, Gashouder, Amsterdam (Nederland)
2014 – Pronkstukken, de mooiste sieraden van hedendaagse ontwerpers, Gorcums Museum, Gorinchem (Nederland)
2015 – Jewellery 1970-2015, Österreichisches Museum für angewandte Kunst (MAK), Wenen (Oostenrijk)
2015 – Sieradenpresentatie lockersCentraal Museum, Utrecht (Nederland)
2015 – Paul Derrez, maker, sieraden & objecten 1975-2015, CODA, Apeldoorn (Nederland)
2015 – Van Ping naar Bling, Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven, Schoonhoven (Nederland)
2015 – 20/20, Gallery Funaki, Melbourne (Australië)
2016 – Beyond bling, contemporary jewelry from the Lois Boardman CollectionLos Angeles County Museum of Art (LACMA), Los Angeles (Verenigde Staten)
2016 – Cult, Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch, Den Bosch (Nederland)
2016 – Galerie Biró, München (Duitsland)
2016 – MisjaB, Sieraad Art Fair (SAF), Westergasfabriek, Amsterdam (Nederland)
2016 – Seventies music-fashion-design, Gorcums Museum, Gorinchem (Nederland)
2016 – 40 Jaar Ra, Sieraad Art Fair (SAF), Westergasfabriek, Amsterdam (Nederland)
2017 – Big, Bold & Beautiful, Bloemlezing uit de CODA Collectie, CODA, Apeldoorn (Nederland)
2017 – Die Sammlung Bollmann – Schmuck von 1970-2015, Deutsches Goldschmiedehaus, Hanau (Duitsland)
2017 – Medusa, Bijoux et tabousMusée d’Art moderne de la Ville de Paris, Parijs (Frankrijk)
2017 – Paul Derrez, Connect & Celebrate, Galerie Ra, Amsterdam (Nederland)
2017 – Schmuckbegehren – eine internationale Privatsammlung, Villa Bengel, Idar-Oberstein (Duitsland)
2018 – Chains/Schakels/Verbindingen, Sieraad Art Fair (SAF), Westergasfabriek, Amsterdam (Nederland)
2018 – European Connections, Bluecoat Display Centre, Liverpool (Verenigd Koninkrijk)
2018 – Favorites – Ausstellung des 16. HammerClub Treffens, Deutsches Goldschmiedehaus, Hanau (Duitsland)
2018 – Funaki at The National, The National, Christchurch (Nieuw-Zeeland)
2018 – Meesterlijk, Design en Ambacht, Westergasfabriek, Amsterdam (Nederland)
2018 – Objets Ambigus, hedendaagse juwelen, een passieBOZAR, Brussel (België)
2018 – Rijkdom – Sieraden van het Rijk, CODA, Apeldoorn (Nederland)
2018 – Ruw & Rauw, CODA, Apeldoorn (Nederland)
2018 – Schmuck 2018, Internationale Handwerskmesse, München (Duitsland)
2018 – Schoonhoven Silver Award 2018, Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven, Schoonhoven (Nederland)
2018 – Show yourselfDesign Museum Den Bosch, Den Bosch (Nederland)
2018 – These are a few of her favorite things, Jorunn Veiteberg’s jewellery collection, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, Trondheim (Noorwegen)
2019 – FINAL PARADE, Galerie Ra, Amsterdam (Nederland)
2019 – Marjan Unger Tribute, Sieraad Art Fair (SAF), Westergasfabriek, Amsterdam (Nederland)
2019 – Shining on the Stage, Dutch Spirit, NoCC SPace, Shanghai (China)
2020 – ArtWear, De Vishal, Haarlem (Nederland) (8 augustus 2020 t/m 6 september 2020)
2020 – Nieuwe verleidingenCODA, Apeldoorn (Nederland)
2021 – Grassimesse, Grassimuseum, Leipzig (Duitsland) (29 oktober 2021 t/m 31 oktober 2021)
2021 – PAN, RAI, Amsterdam (Passì Galerie)
2021 – Ring Redux: The Susan Grant-Lewin Collection, SCAD Museum of Art, Savannah (Georgia, Verenigde Staten) (17 augustus 2021 t/m 30 januari 2022)
2021 – Rings! 1968 – 2021, The Galleries, Moore College of Art & Design, Philadelphia (Pennsylvania, Verenigde Staten) (5 juni 2021 t/m 17 juli 2021)
2021 – Serien, Galerie Biró, München (Duitsland) (3 februari 2022 t/m 5 maart 2022)
2021 – Was ist Schmuck? Kreuz und Quer durch die Sammlungen, der ethnografische Nachlass Herion neu Präsentiert, Schmuckmuseum Pforzheim, Pforzheim (Duitsland) (5 december 2021 t/m)
2022 – 30 Jahre Galerie Biró, Galerie Biró, München (Duitsland) (1 december 2022 t/m 21 januari 2023)
2022 – ArtWear, Villa Bengel, Idar-Oberstein (Duitsland) (23 juni 2022 t/m 9 oktober 2022)
2022 – Contemporary Jewelry by International Artists, 247 Elizabeth Street, New York (Verenigde Staten) (15 november 2022 t/m 20 november 2022) (New York City Jewelry Week, Galerie Noel Guyomarc’h)
2022 – Gesichter / Faces, Galerie Handwerk, München (Duitsland) (8 maart 2022 t/m 14 april 2022)
2022 – PAN, RAI, Amsterdam (Passì Galerie)
2022 – Schmuck + Image, das Grassi schmückt, Grassimuseum, Leipzig (Duitsland) (5 mei 2022 t/m 25 september 2022)
2022 – Rings! 1968 – 2021, Houston Center for Contemporary Craft, Houston (Texas, Verenigde Staten) (29 januari 2022 t/m 12 maart 2022)
2022 – Rings! 1968 – 2021, Metal Museum, Memphis (Tennessee, Verenigde Staten) (27 maart 2022 t/m 12 juni 2022)
2022 – Schmuck + Image, das Grassi schmückt, Grassimuseum, Leipzig (Duitsland) (5 mei 2022 t/m 25 september 2022)
2022 – Sieraad Art Fair (SAF), Gashouder, Westergasfabriek, Amsterdam (Nederland) (26 mei 2022 t/m 29 mei 2022)
2022 – Van een wonderschone frivoliteit, CODA, Apeldoorn (Nederland) (13 november 2022 t/m 12 maart 2023)
2023 – Grassimesse, Grassimuseum, Leipzig (Duitsland) (20 oktober 2023 t/m 22 oktober 2023)
2023 – Highlight Paul Derrez, Butch & Bitch Go Neon, The Pool, Amsterdam (Nederland) (6 januari 2023 t/m 28 januari 2023)
2023 – Peter van den Akker en Paul Derrez, Galerie Beeld & Aambeeld, Enschede (Nederland) (27 augustus 2023 t/m 5 oktober 2023)
2023 – Schmuck und Gerät, Galerie Handwerk, München (Duitsland) (9 maart 2023 t/m 15 april 2023)
2023 – Sieraad Art Fair (SAF), Gashouder, Westergasfabriek, Amsterdam (Nederland) (18 mei 2023 t/m 21 mei 2023)
2024 – Sprekende juwelen – de keuze van Martijn Akkerman, CODA, Apeldoorn (Nederland) (28 januari 2024 t/m 12 mei 2024)

Georganiseerde of  gecureerde tentoonstellingen buiten Galerie Ra
1985 – Cross Currents, jewellery from Australia, Britain, Germany and Holland, Power House Museum, Sydney (Australië) (reizende tentoonstelling door Australië
1985 – Nya Smycken, Stockholm (Zweden)
1987 – Concepts, Comments, Process, Dutch jewellery 1967-1987, Rijksdienst Beeldende Kunst (RBK) (Nederland)
1988 – New Art Objects from Britain and Holland, Groot-Brittannië en Nederland (reizende tentoonstelling, (in samenwerking met Galerie de Witte Voet)
1999 – Manifestatie Vormgeving 3, Museum Waterland, Purmerend (Nederland) (Gijs Bakker, Sylvia Blickman, Wim van Doorschodt, Peter Hoogeboom, Beppe Kessler, Nel Linssen, Floor Max, Annelies Planteijdt)
2019 – Drag Power – Gender, pride & glamour, CODA, Apeldoorn (Nederland)

Prijzen (selectie)
1980 – Françoise van den Bosch Prijs
1986 – Honourable mention, International Jewellery Art Exhibition 1986 (Japan)
2015 – Herbert Hofmann-Preis
2021 – Grassipreis (Sparkasse Leipzig)
2021 – Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Opdrachten (selectie)
Herdenkingsspeld Gemeente Almere
1986 – Object voor de winnaar van de Staatsprijs voor jeugdliteratuur
1987 – Ambtsketen voor de gemeente Sittard (Nederland)
1991 – Sieraad in oplage voor Kunstuitleen Zwolle
1993 – Onderscheidingsteken voor Amsterdamse gemeenteraadsleden, Gemeente Amsterdam (Nederland)
2013 – Confetti, CODA, Apeldoorn (Nederland) (ontmanteld in 2019)

Residencies (selectie)
2000 – Objects-studio’s, Sydney (Australië)

Verzamelde sieraadontwerpers
Anne Achenbach
Michael Anderson
Hans Appenzeller
Robin Backer
Gijs Bakker
Irene Bakker
Peggy Bannenberg
Ela Bauer
Peter Bauhuis
Nicolaas van Beek
Boris de Beijer
Claudie Berbée
Anneke van Bergen
David Bielander
Marcus Biesecke
Liv Blåvarp
Bart Bleys
Sylvia Blickman
Onno Boekhoudt
Klaas-Jan Bootsman
Karen Borland
Françoise van den Bosch
Joke Brakman
Zoe Brand
Mecky van den Brink
Caroline Broadhead
Sigurd Bronger
Clarisse Bruynbroeck
Kim Buck
Bussi Buhs
Pierre Cavalan
Kai Chan
Peter Chang
Attai Chen
Carina Chitsaz Shostary
Václav Cigler
Susan Cohn
Johanna Dahm
Pierre Degen
Paul Derrez
Saskia Detering
Norman Dilworth
Bettina Dittlmann
Georg Dobler
Wim van Doorschodt
Anja Eichler
Gry Eide
Thomas Eisl
Elasticbrand
Robert Elsässer
Dawn Emms
Edward DeLarge
Sarah Enoch
Suzanne Esser
Anita Evenepoel
Sita Falkena
Réka Fekete
Katrin Feulner
Anne Finlay
Hilde Foks
Warwick Freeman
Karl Fritsch
Kiko Gianocca
Rowena Gough
Lisa Gralnick
Carole Guignard
Oliver Haardt
Gésine Hackenberg
Andrea Halmschlager
Cathy Harris
Petra Hartman
Adri Hattink
Maria Hees
Marion Herbst
Herman Hermsen
Susanna Heron
Karin Herwegh
Thérèse Hilbert
Willem Honing
Peter Hoogeboom
Marian Hosking
Janke IJff
Nuala Jamison
Svenja John
Rian de Jong
Vered Kaminski
Yuri Kawanabe
Beppe Kessler
Maria van Kesteren
Donglin Kim
Susanne Klemm
Esther Knobel
Dirk-Jan Kortschot
Daniel Kruger
Otto Künzli
Florian Ladstätter
Birgit Laken
Emmy van Leersum
Henk de Leeuw den Bouter
Beatrice Liaskovski
Nel Linssen
Carlier Makigawa
Julia Manheim
Charles Marks
Lous Martin
Harriët Mastboom
Jasmin Matzakow
Floor Max
Nanna Melland
Peter Mellema
Maike Michielsen
Mikiko Minewaki
Floor Mommersteeg
François Morellet
Roger Morris
Coen Mulder
Aya Nakayama
Riet Neerincx
Marc Newson
Peter Niczewski
Karel Niehorster
Frans van Nieuwenborg
Bruno Ninaber van Eyben
Arjen Noordeman
Ted Noten
Pavel Opočenský
Melanie Oudemans
Takehide Ozaki
Juliette Pailler
Rowena Park
Sun-Woo Park
Noon Passama
Adam Paxon
Zack Peabody
Ros Perry
Ruudt Peters
Jan Pijcke
Annelies Planteijdt
David Poston
Katja Prins
Geoff Roberts
Lia de Sain
Lucy Sarneel
Fumie Sasaki
Hermann Schafran
Marjorie Schick
Constance Schreiber
Henriette Schuster
Elwy Schutten
Stephan Seyffert
Verena Sieber-Fuchs
Els Staal
Marga Staartjes
Julian Steiner
Adriaan van Strien
Jan Suchodolski
Jan Tempelman
Alette Thielen
Thea Tolsma
Catherine Truman
Moniek Vierling
Antoinette Vroom
Charlotte van der Waals
Wolf von Waldow
Lisa Walker
David Watkins
Martijn Wegman
Margaret West
Zindzi Wijminga
Carine Wintermans
Ben Wisman
Lam de Wolf
Christie Wright

Bibliografie (selectie)
10 Jaar Ra (1986). Amsterdam: Galerie Ra. OCLC 27263707
Auch, M. (17 juni 2022) Essential jewels in a remote place. hedendaagsesieraden.nl.
Berk, A. en Besten, L. den (2020) ArtWear Contemporary Jewelry NL. ISBN 9789090334431
Barten, S., Dormer, P. en Drutt, H., (1994) Schmuck unserer Zeit 1964-1993, Sammlung Helen Williams Drutt. Zürich: Museum Bellerive. OCLC 216920614
Berkum, A. van, Meij, I. en Winters, P. (1991) View Review. Amsterdam: VES. ISBN 9080067911
Bertheux, M., Derrez, P., Linden, G. van der en Moolhuysen-Coenders, T. (2001), Onedel – Non-precious. Schiedam: Stichting Tekens en Ketens. ISBN 9071877612
Besten, L. den (1998) ‘k Zou zo graag een ketting rijgen, Claartje Keur’s collectie colliers & haar fotoportretten van de makers. Arnhem: Museum voor Moderne kunst Arnhem. OCLC 699181441
Besten, L. den (2011) On Jewellery, A Compendium of international contemporary art jewellery. Stuttgart: ARNOLDSCHE Art Publishers. ISBN 9783897903494
Besten, L. den (1997) Paul Derrez, Cool Creator. Amsterdam: Galerie Ra. OCLC 41088228
Besten, L. den (29 november 2021) Paul Derrez’ Pride Power Project and Rainbow Chains. Art Jewelry Forum.
Besten, L. den en Derrez, P. (1994) Esther Knobel. Naarden: Stichting Françoise van den Bosch. ISBN 9072173058
Biemond, D.J., ‘Acquisitions : the Marjan and Gerard Unger Collection : jewellery by twentieth-century Dutch jewellers, goldsmiths, silversmiths and designers’, in: The Rijksmuseum Bulletin 58 (2010), pp. 266-303.
Bizot, C. en Coleno, N. (2018) Bijoux Contemporains, Une Passion. Parijs: Regard. ISBN 9782841053636
Calendar ZO11, het jaar van het sieraad (2010). [Z]00 Producties. ISBN: 978-90-74009-75-1
Bodt, S. de (18 december 1980) Onderscheiding voor ontwerper Paul Derrez, de nieuwe sieraadkunst wil vormgeven aan een idee. NRC Handelsblad.
Boot, M. (2002) Dutch Diversity 2002, Contemporary Jewellery. Londen: Lesley Craze Gallery. OCLC 314238263
Burrows, K.M., Drutt, H., Strauss, C. en Wetzel, K. (2007) Ornament as art, Avant-garde jewelry from the Helen Williams Drutt collection, the Museum of Fine Arts, Houston. Stuttgart: ARNOLDSCHE Art Publishers. ISBN 9783897902732
Chadour-Sampson, B. (2019) Rings of the 20th and 21st centuries, the Alice and Louis Koch collection. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897905160
Chambers Mills, R., Drutt, H., Gopnik, B., Lignel, B., en Tigerman, B. (2016) Beyond bling, contemporary jewelry from the Lois Boardman Collection. München: Prestel. ISBN 9783791355627
Cummins, S. (23 maart 2020) Paul Derrez, A brief History of Ra Gallery. Art Jewelry Forum.
Damen, J. (2014) Pronkstukken, de mooiste sieraden van hedendaagse ontwerpers. Gorinchem: Gorcums Museum. ISBN 9789078251101
Davis, S., Grant Lewin, S., Ilse-Neuman, U. en Wallace, P. (2021) Ring Redux, The Susan Grant Lewin Collection. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897906259
Derrez, P. (16 oktober 2021) 5 Jaar verder: een terugblik. hedendaagsesieraden.nl.
Derrez, P. (2016). Galerie Ra 40 jaar Dierbaar. Amsterdam: Galerie Ra. OCLC 962408309
Derrez, P. (1989) Gry Eide. Oslo: Gry Eide. OCLC 836999751
Derrez, P. (17 juli 2022) Ode aan de klant. hedendaagsesieraden.nl.
Derrez, P. (30 augustus 2022) Over de maatschappelijke relevantie van sieraden. hedendaagsesieraden.nl.
Derrez, P. (19 juli 2022) Over de praktijk van het maken…. hedendaagsesieraden.nl.
Derrez, P. (1991) Papieren sieraden. Nijmegen: Nel Linssen. ISBN 9090040870
Derrez, P. (2015) Paul Derrez, maker sieraden & objecten 1975-2015. Amsterdam: Galerie Ra. OCLC 952183241
Derrez, P. (2011) Sylvia Blickman, sieraden kruisbestuiving. Haarlem: Sylvia Blickman. ISBN 9789081703512
Derrez, P. (30 januari 2022) What’s in a name?. hedendaagsesieraden.nl.
Derrez, P. en Neerincx, R. (1981) Vereniging van Edelsmeden en Sieraadontwerpers. Amsterdam.
Derrez, P. en Ober, J. (1980) Caroline Broadhead. Apeldoorn: Gemeentelijke Van Reekumgalerij. OCLC 501178978
Doornbusch, E. (14 oktober 2021) Eerste jubileum en goed nieuws. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (26 mei 2022) Herinneringen aan Berend Peter. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch E. (19 april 2022) Postzegels en hedendaagsesieraden.nl. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (7 augustus 2021) Pride! Nieuwe postzegels met Rainbow chain van Paul Derrez. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (4 november 2021) Pri­de Po­wer. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (24 februari 2023) Rings! 1968 – 2021. hedendaagsesieraden.nl.
Dressen, A., Heuzé, M. en Lignel, B. (2017) Medusa, Bijoux et Tabous. Parijs: Paris Musées. ISBN 9782759603473
Dressen, A., Heuzé, M. en Lignel, B. (2017) Medusa, Jewellery & Taboos. Parijs: Paris Musées. ISBN 9782759603749
Epple, S., Luckner-Bien, R., Maurer-Zilioli, E. en Thormann, O. (2022) Schmuck + image : das Grassi schmückt, Grassi Museum für Angewandte Kunst Leipzig = Jewelry + image : the Grassi adorns, Grassi Museum of Applied Arts Leipzig. Stuttgart: arnoldsche. ISBN 9783897906624
Es, S. van (27 december 2021) De sieradenbiografie ofwel ‘bedankt oma Remmy’. hedendaagsesieraden.nl.
Groet, E. (22 januari 2022) Face. hedendaagsesieraden.nl.
Ham, G. van der (2013) De geschiedenis van Nederland in 100 voorwerpen. Amsterdam: De Bezige Bij/Rijksmuseum. ISBN 9789023478270
Hölscher, P. (2020) Schmuck/Jewelry, Die Neue Sammlung Danner Stiftung. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897905856
Jewels of mind and mentality, Dutch jewelry design 1950-2000 (2000). Rotterdam: 010. ISBN 9064503990
Joris, Y. (2002) 21 diademen voor Máxima / 21 tiaras for Máxima. Den Bosch: Museum het Kruithuis. ISBN 9065382720
Koch, J., Neerincx, R. en Opstad, J.L. (1985) 16 Dutch Jewellery Designers. Amsterdam. OCLC 59041235
Krabbe, C.P. (11 november 2021) Pforzheim: Een haat-liefdesverklaring. hedendaagsesieraden.nl.
Kransen, C. (1990) Point of View, Dutch Contemporary Jewelry and Design. New York: Charon Kransen. OCLC 28438200
Leidenschaft, Lieblings Schmuck Stücke (2006). München: Bayerischer Kunstgewerbe-Verein E.V. ISBN 3929727366
Martens, H. (2000) Op de huid, sieraden uit de collectie. Arnhem: Gemeentemusea Arnhem. ISBN 90-72861-27-2
Miltenburg, E. en Wijne, M. (2007) Inboedel. Threes Coenders een leven in dingen. Schiedam: Artemis. ISBN 9789077075647
Multiples heden verleden (1986). Amsterdam: VES. OCLC 36257696
National Ornamental Metal Museum (2022) Rings! 1968-2021, An Exhibition conceived by Helen Drutt. Memphis: National Ornamental Metal Museum. ISBN 9780578382203
Radiant. 30 jaar RA (2006). Amsterdam: Galerie Ra. ISBN 9070283034
Reinders, C.E.M. (27 oktober 2021) Carin Reinders en CODA. hedendaagsesieraden.nl.
Reinders, C.E.M. (2016) Re/defining jewellery, sieradencollectie CODA Museum. Apeldoorn: CODA. ISBN 978-94-6228-769-3
Schliwinski, M. (1982) Schmuck aus den Niederlanden. München: Galerie Spektrum. OCLC 64968460
Schmuttermeier, E. en Thun-Hohenstein, C. (2015) Schmuck 1970-2015, Sammlung Bollmann. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897904286
Sieraden, Images (1986). Amsterdam: VES. OCLC 313823758
The compendium finale of contemporary jewellers (2009). Keulen: Darling Publications. ISBN 9783939130956
Unger, M. (2004) Het Nederlandse sieraad in de 20ste eeuw. Bussum: THOTH. ISBN 9789068683486
Unger, M. (1990) Joalharia Holandesa, Novidades da Holanda / News from the Netherlands. Amsterdam: Dutch Form Foundation. OCLC 315495184
Veiteberg, J. (2021) The Jewellery Box Jorunn Veiteberg. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897906198
Velden, A. van der (7 juni 1990) Otto Künzli wint Van den Bosch-prijs, Een ketting van trouwringen. NRC Handelsblad.
Walgrave, J. (2000) Het versierde ego, het kunstjuweel in de 20ste eeuw. Antwerpen: Danny Toelen. ISBN 9066250240

Links
RKD Artists
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2016/09/24/paul-derrez/

Geef een reactieReactie annuleren