Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven

Zilvermuseum Schoonhoven, vaste opstelling
Zilvermuseum Schoonhoven. Foto met dank aan het Zilvermuseum©
Zilvermuseum Schoonhoven. Foto met dank aan het Zilvermuseum©

##Het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven aan het Kazerneplein 4 te Schoonhoven (Nederland) verwerft, beheert, onderzoekt en presenteert goud- en zilversmeedkunst. Daarnaast richt het museum zich op gereedschappen van de edelsmid, tekeningen, ontwerpen en documentatie. Ook wil het museum de belangstelling voor het ambacht en de vervaardiging van nieuwe producten van edelmetaal bevorderen. Directeur van het museum is Marcel Teheux.

Geschiedenis
Het Amsterdamse Museum en archief van Tijdmeetkunde en het Nederlands Waarborgmuseum te Utrecht (Nederland) zijn in 1953 gefuseerd tot het Nederlands Goud-, Zilver- en Klokkenmuseum en werd ondergebracht in het Catharijneconvent te Utrecht (Nederland). In 1978 is de collectie verhuisd naar de voormalige Havenkazerne te Schoonhoven (Nederland).

Sinds enige jaren wordt door het museum tijdens de jaarlijkse Schoonhovense Zilverdag de tentoonstelling Meesterwerken georganiseerd. Studenten van de Vakschool Schoonhoven te Schoonhoven (Nederland) tonen er hun eindexamenwerk. Aan de tentoonstelling is een prijs verbonden die zowel door een vakjury als een publieksjury wordt toegekend.

In 2010 is de collectie klokken afgestoten en heeft het museum de naam Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven aangenomen. Vanaf dit moment wordt tevens door het museum de Schoonhoven Silver Award uitgereikt; de prijs voor de winnaar van deze internationale competitie voor edelsmeedkunst.

In 2013 opende op de begane grond van het museum de Zilversmederij in samenwerking met de Stichting Silver in Motion, de Vakschool Schoonhoven en de gemeente Schoonhoven. Het atelier is beschikbaar voor jonge zilver- en goudsmeden om ze te steunen in hun ontwikkeling als kunstenaar en ondernemer.

Op 5 juni 2014 is het museum door prinses Beatrix heropend. De vernieuwde presentatie en inrichting op de eerste verdieping van Tinker Imagineers is met de FX design award 2014 voor Musea en Tentoonstellingen bekroond.

Verzamelde kunstenaars (selectie)
Gijs Bakker
Ralph Bakker
Paul Derrez
Herman Hermsen
Maja Houtman
Manon van Kouswijk
Evert Nijland

Tentoonstellingen (selectie)
1988 – Unica, Nederlands Goud-, Zilver- en Klokkenmuseum, Schoonhoven (Nederland)
2008 – Vergeten Generatie, Nederlands Zilver 1945-1975 (Riet Neerincx)
2010 – Als zilver spreken kan (Maja Houtman)
2015 – Meesterstukken 2015
2015 – Van Ping naar Bling
2016 – Crowned! Dress to impress with Royal designs, Dubbeltentoonstelling met Museum Rijswijk
2017 – Meesterstukken 2017
2018 – Designed by Nature
2018 – Meesterstukken 2018
2018 – Schoonhoven Silver Award 2018 (Peter Bauhuis, Julie Blyfield, Abigail Brown, Kim Buck, Sungho Cho, Alex O’Connor, Paul Derrez, Hilde Foks, Kaminer Haislip, Iona Hall, Miriam Hanid, Willem Honing, David Huycke, Koen Jacobs, Kyosun Jung, Wayne Meeten, Fred Rich, Oscar Saurin, Helena Schepens, Sebastian Schildt, Guido Schram, Eelco Veenman, Ji Young Kim, Yusuke Yamamoto, Sheng Zhang)
2020 – Dubbelop (19 november 2020 t/m 21 maart 2021 28 november 2021) (Pauline Barendse, Jan Matthesius)
2021 – Strings Attached (11 december 2021 t/m 1 mei 2022 3 oktober 2022) (Maja Houtman, Karin Kortenhorst)

Prijzen (selectie)
2014 – FX design award voor Musea en Tentoonstellingen
2015 – Museum Ontdekking

Residencies in de smederij (selectie)
2013 – Merel van der Bel
2013 – Janneke de Bruin
2014 – Elseline Baak
2016 – Joanne van Dijk

Bibliografie (selectie)
Doornbusch, E. (17 februari 2016). Zilvermuseum Schoonhoven, een lust voor het oog.
Kempen, E. van (4 maart 2023) De laatste Nederlandse filigreinmeester & de eerste Nederlandse filigrein ambassadeur. hedendaagsesieraden.nl.

Links
Wikidata
Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2016/09/24/nederlands-zilvermuseum-schoonhoven/

Geef een reactie