Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven

Zilvermuseum Schoonhoven. Foto met dank aan het Zilvermuseum©
Zilvermuseum Schoonhoven. Foto met dank aan het Zilvermuseum©
Zilvermuseum Schoonhoven. Foto met dank aan het Zilvermuseum©

Het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven aan het Kazerneplein 4 te Schoonhoven verwerft, beheert, onderzoekt en presenteert goud- en zilversmeedkunst. Daarnaast richt het museum zich op gereedschappen van de edelsmid, tekeningen, ontwerpen en documentatie. Ook wil het museum de belangstelling voor het ambacht en de vervaardiging van nieuwe producten van edelmetaal bevorderen. Directeur van het museum is Marcel Teheux.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Geschiedenis
Het Amsterdamse Museum en archief van Tijdmeetkunde en het Nederlands Waarborgmuseum te Utrecht zijn in 1953 gefuseerd tot het Nederlands Goud-, Zilver- en Klokkenmuseum en werd ondergebracht in het Catharijneconvent te Utrecht. In 1978 is de collectie verhuisd naar de voormalige Havenkazerne te Schoonhoven.

Sinds enige jaren wordt door het museum tijdens de jaarlijkse Schoonhovense Zilverdag de tentoonstelling Meesterwerken georganiseerd. Studenten van de Vakschool Schoonhoven tonen er hun eindexamenwerk. Aan de tentoonstelling is een prijs verbonden die zowel door een vakjury als een publieksjury wordt toegekend.

In 2010 is de collectie klokken afgestoten en heeft het museum de naam Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven aangenomen. Vanaf dit moment wordt tevens de Schoonhoven Silver Award uitgereikt; de prijs voor de winnaar van deze internationale competitie voor edelsmeedkunst.

In 2013 opende op de begane grond van het museum de Zilversmederij in samenwerking met de Stichting Silver in Motion, de Vakschool Schoonhoven en de gemeente Schoonhoven. Het atelier is beschikbaar voor jonge zilver- en goudsmeden om ze te steunen in hun ontwikkeling als kunstenaar en ondernemer.

Op 5 juni 2014 is het museum door Beatrix heropend. De vernieuwde presentatie en inrichting op de eerste verdieping van Tinker Imagineers is met de FX design award 2014 voor Musea en Tentoonstellingen bekroond.

Verzamelde kunstenaars (selectie)
Gijs Bakker
Ralph Bakker
Paul Derrez
Herman Hermsen
Manon van Kouswijk

Tentoonstellingen (selectie)
2008 – Vergeten Generatie, Nederlands Zilver 1945-1975 (Riet Neerincx)
2015 – Meesterstukken 2015
2015 – Van Ping naar Bling
2016 – Crowned! Dress to impress with Royal designs, Dubbeltentoonstelling met Museum Rijswijk
2017 – Meesterstukken 2017
2018 – Designed by Nature
2018 – Meesterstukken 2018

Prijzen
2014 – FX design award voor Musea en Tentoonstellingen
2015 – Museum Ontdekking

Residencies in de smederij
2013 – Merel van der Bel
2013 – Janneke de Bruin
2014 – Elseline Baak
2016 – Joanne van Dijk

Bibliografie (selectie)
Doornbusch, E. (2016-02-17). Zilvermuseum Schoonhoven, een lust voor het oog.

Links
Wikidata
Website

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2016/09/24/nederlands-zilve…seum-schoonhoven/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.