Margje Blitterswijk

Margje Blitterswijk, 1982, portret
Margje Blitterswijk,1982.
Margje Blitterswijk in Galerie Het Kapelhuis, 1982.

Merrigje (Margje) Blitterswijk (Culemborg (Nederland), 18 mei 1918 – Bunnik (Nederland) 31 mei 2013) was actief als textielkunstenaar en galeriehouder. Daarnaast was zij actief als wever en aquarellist.

Biografie
In 1936 kreeg Blitterwijk tekenles van Geertrui C. van Wermeskerken te Zeist (Nederland) die haar ook in huis nam. Later werd Blitterswijk opgeleid aan de Tekenacademie te Den Haag (Nederland) (1946-1949). Ook volgde zij lessen in lithograferen bij Aart van Dobbenburgh. Hyke Koopmans vroeg in 1950 aan Blitterswijk haar bij te staan in de handweverij in Het Kapelhuis te Amersfoort (Nederland). Blitterswijk verzorgde er vanaf dat moment de kledingstoffen. Tot 1970 beheerde zij de weverij. In datzelfde jaar verhuisden Koopmans en Blitterswijk naar een boerderij in Zeist (Nederland), Blitterswijk stopte toen met weven. Zo kwam het gehele Kapelhuis beschikbaar als galerieruimte.

De galerie voor toegepaste kunst ontving in 1985 een onderscheiding van de Stichting Françoise van den Bosch voor de bevordering van de belangstelling voor het hedendaagse sieraad.

In Galerie Het Kapelhuis werden exposities gemaakt met werk van sieraadontwerpers en edelsmeden als Gijs Bakker, Nicolaas van Beek, Françoise van den Bosch, Jo Citroen, Archibald Dumbar, Joke Gallmann, Marion Herbst, Emmy van Leersum, Riet Neerincx, Anneke Schat, Robert Smit en Chris Steenbergen. De galerie heeft zodoende bijgedragen aan de ontwikkeling en de erkenning van het vak sieraadontwerper.

Blitterswijk ontwierp onder meer gordijn- en meubelstoffen. Van 1950 tot 2010 heeft zij samengeleefd met Hyke Koopmans.

Prijzen
1985 – Onderscheiding Françoise van de Bosch

Bibliografie (selectie)
Koch, A. (2003) Galerie Kapelhuis, Dertig jaar vernieuwing in de toegepaste kunst 1960-1990. Rotterdam: Uitgeverij 010. ISBN 90-6450-473-3
Sieraad 1975 (1975). Amersfoort: Galerie Het Kapelhuis. OCLC 67055496

Links
RKD Artists
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2016/09/24/margje-blitterswijk/

Geef een reactie