Jerven Ober

Jerven Ober, portret
Jerven Ober.
Jerven Ober.

Johan Frederik Wilhelm (Jerven) Ober (Leeuwarden (Nederland), 29 mei 1942 – 3 oktober 2009) was onder meer actief als conservator in het Van Abbemuseum te Eindhoven (Nederland) en de Van Reekum Galerij te Apeldoorn (Nederland) (1976-1985). Ook was Ober actief als schilder en pentekenaar.

Biografie
Ober studeerde economie en werkte bij de educatieve dienst van het Van Abbemuseum te Eindhoven (Nederland). Later werd hij daar conservator.

Els van Wageningen laat de jonge Ober in 1967 uitvoerig aan het woord in het Algemeen Handelsblad. Hij laat zijn gedachten en ideeën de vrije loop; een tekenend kenmerk van Ober. Ober was getrouwd met Annelies van der Schatte Olivier. Samen met haar kocht hij een dag na de opening van Galerie Sieraad daar hun eerste sieraad.

In juli 1974 opende Ober een expositie in de galerie van Ruudt Peters en Julius Wijffels in Leeuwarden (Nederland): Galerie Ekster.

Ober was directeur van de Van Reekum Galerij te Apeldoorn (Nederland) en Historisch Museum Marialust (1976-1985). Onder zijn leiding kreeg de Van Reekum Galerij in 1981 de status van museum.

Voor Galerie Ra schreef Ober in 1977 een introductie op het werk van Françoise van den Bosch. Eind zeventiger jaren liet Ober als eerste in Nederland werk zien van Britse sieraadontwerpers, die vrijer en kleurrijker werkten dan hun Nederlandse collega’s.

Ober was medeoprichter van de Stichting Françoise van den Bosch in 1980. Hij was voorzitter van 1980 tot 1991.

Voor de tentoonstelling Sieraden, Images in 1985 selecteerde Ober samen met Marjan Unger, Onno Boekhoudt, Marion Herbst en Bruno Ninaber van Eyben de kunstenaars.

In zijn tentoonstellings- en verwervingsbeleid in Apeldoorn (Nederland) streefde Ober naar een wisselwerking tussen autonome en toegepaste kunst. Hij wilde een museaal podium en kenniscentrum creëren in Nederland voor hedendaagse toegepaste kunst. Zo kwam het dat hij startte met het verzamelen van eigentijdse sieraden voor de Van Reekum Galerij.

Ober liet galeries presentaties maken in de Van Reekum Galerij. Onder meer Galerie Marzee, Galerie Ra, Galerie Beeld & Aambeeld, Trits Sieraden en Galerie Louise Smit realiseerden er tentoonstellingen. Samen met exposities op andere gebieden van de toegepaste kunst zette Ober het museum mede gesticht door de familie Van Reekum op de kaart. Toen de gemeente dreigde de subsidie aan het museum stop te zetten omdat het niet achter het verzamelbeleid stond, verliet Ober na protest het Van Reekum Museum in 1984 op tumultueuze wijze.

De Collectie Françoise van den Bosch (Ober was ten tijde van zijn vertrek voorzitter van de stichting) werd op instigatie van Ober dan ook overgebracht naar het Stedelijk Museum Amsterdam, waar de collectie zich tot op de dag van vandaag bevindt. In Apeldoorn (Nederland) werd Ober opgevolgd door Frits Bless.

De Stichting Sieraden Collecties (SSC) had de verzameling sieraden van Ober in bruikleen. In 2018 maakte de stichting in de stand van Galerie Ra (Ra Books) op de Sieraad Art Fair (SAF) een presentatie uit zijn collectie. In 2021 schonken de erven Ober ruim 200 sieraden uit de nalatenschap van Ober aan CODA.

Verzamelde kunstenaars (selectie)
In 2015 is de verzameling van Ober door zijn erven in bruikleen gegeven aan de Stichting Sieraden Collecties (SSC). De collectie bevat een kleine 200 objecten (vooral uit kleine oplagen) van vooral Nederlandse en Britse ontwerpers:
Hans Appenzeller
Gijs Bakker
Maria Blaisse
Onno Boekhoudt
Françoise van den Bosch
Mecky van den Brink
Caroline Broadhead
Paul Derrez
Petra Hartman
Maria Hees
Herman Hermsen
Susanna Heron
Willem Honing
Otto Künzli
Emmy van Leersum
Nel Linssen
Julia Manheim
Lous Martin
Marc Monzó
Frans van Nieuwenborg
Bruno Ninaber van Eyben
Ruudt Peters
Annelies Planteijdt
Lia de Sain
Thea Tolsma
Charlotte van der Waals
Martijn Wegman
Lam de Wolf

Tentoonstellingen met Ober als consevator (selectie)
1976 – Bakker, Premsela en Van Besouw, Van Reekum Galerij, Apeldoorn (Nederland)
1978 – British Jewellers on Tour in Holland/Moderne Engelse sieraden, Van Reekum Galerij, Apeldoorn (Nederland) (reizende tentoonstelling)

Tentoonstellingen met Ober als kunstenaar (selectie)
1967 – Jerven Ober, pentekeningen, Metz en Co, Amsterdam (Nederland)

Andere tentoonstellingen (selectie)
2018 – Jerven Ober Collection, Sieraad Art Fair (SAF), Westergasfabriek, Amsterdam (Nederland)

Bibliografie (selectie)
Derrez, P. (2016). Galerie Ra 40 jaar Dierbaar. Amsterdam: Galerie Ra. OCLC 962408309
Derrez, P. en Ober, J. (1980) Caroline Broadhead. Apeldoorn: Gemeentelijke Van Reekumgalerij. OCLC 501178978
Heron, S. (1982) The recurring theme, Susanna Heron. Apeldoorn: Gemeentelijk Van Reekummuseum. OCLC 17921969
Ober, J. (1990) Françoise van den Bosch. Naarden: Stichting Françoise van den Bosch. ISBN 9072173023
Ober, J. (1978) British Jewellers on tour in Holland, moderne Engelse sieraden. Apeldoorn: Gemeentelijke Van Reekumgalerij. OCLC 52593609
Ober, J. (1985) Pierre Degen, Sketchbook. Naarden: Stichting Françoise van den Bosch. OCLC 51805030
Reinders, C.E.M. (27 oktober 2021) Carin Reinders en CODA. hedendaagsesieraden.nl.
Reinders, C.E.M. (2016) Re/defining jewellery, sieradencollectie CODA Museum. Apeldoorn: CODA. ISBN 978-94-6228-769-3
Roodnat, B. (23 februari 1985) Sociale bewogenheid domineert expositie van Britse fotografen, NRC Handelsblad.
Sieradenshow in galerie Ekster (26 juli 1974). Leeuwarder Courant.
Sieraden, Images (1986). Amsterdam: VES. OCLC 313823758

Links
RKD Artists
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2016/09/24/jerven-ober/

Geef een reactie