Hyke Koopmans

Hyke Koopmans, 1982, portret
Hyke Koopmans, 1982.
Hyke Koopmans in Galerie Het Kapelhuis, 1982.

Hijke Adriana (Hyke) Koopmans (Akkrum (Nederland), 28 juni 1924 – Bunnik (Nederland) 22 augustus 2010) was actief als textielkunstenaar en galeriehouder. Daarnaast was zij actief als wever en docent.

Biografie
Door de Tweede Wereldoorlog was het voor Koopmans onmogelijk te studeren. Door middel van zelfstudie leerde zij zichzelf weven. Later werd Koopmans opgeleid aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs (1946-19??) te Amsterdam (Nederland). Zij was werkzaam in Amsterdam (Nederland) en als galeriehouder (samen met Margje Blitterswijk) van Galerie Het Kapelhuis in Amersfoort (Nederland). Ook gaf Koopmans les aan de kunstacademie in Amersfoort (Nederland).

De galerie voor toegepaste kunst ontving in 1985 een onderscheiding van de Stichting Françoise van den Bosch voor de bevordering van de belangstelling voor het hedendaagse sieraad.

In de galerie werden exposities gemaakt met werk van sieraadontwerpers en edelsmeden als Gijs Bakker, Nicolaas van Beek, Françoise van den Bosch, Jo Citroen, Archibald Dumbar, Joke Gallmann, Marion Herbst, Maria van KesterenEmmy van Leersum, Riet Neerincx, Anneke Schat, Robert Smit en Chris Steenbergen. De galerie heeft zodoende bijgedragen aan de ontwikkeling en de erkenning van het vak sieraadontwerper.

Koopmans ontwierp onder meer (kleding)stoffen en verzorgde de inrichting van de tentoonstellingen in de galerie. Van 1950 tot haar dood leefde zij samen met Margje Blitterswijk.

Prijzen
1985 – Onderscheiding Françoise van den Bosch

Bibliografie (selectie)
Koch, A. (2003) Galerie Kapelhuis, Dertig jaar vernieuwing in de toegepaste kunst 1960-1990. Rotterdam: Uitgeverij 010. ISBN 90-6450-473-3
Sieraad 1975 (1975). Amersfoort: Galerie Het Kapelhuis. OCLC 67055496

Externe links
RKD Artists
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2016/09/24/hyke-koopmans/

Geef een reactie