Hyke Koopmans

Hyke Koopmans, 1982.
Hyke Koopmans, 1982.
Hyke Koopmans in Galerie Het Kapelhuis, 1982.

Hijke Adriana (Hyke) Koopmans (Akkrum, 28 juni 1924 – Bunnik 22 augustus 2010) was actief als textielkunstenaar en galeriehouder. Daarnaast was zij actief als wever en docent.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Biografie
Door de Tweede Wereldoorlog was het voor Koopmans onmogelijk te studeren. Door middel van zelfstudie leerde zij zichzelf weven. Later werd Koopmans opgeleid aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs (1946-19??) te Amsterdam. Zij was werkzaam in Amsterdam en als galeriehouder (samen met Margje Blitterswijk) van Galerie Het Kapelhuis in Amersfoort. Ook gaf Koopmans les aan de kunstacademie in Amersfoort.

De galerie voor toegepaste kunst ontving in 1985 een onderscheiding van de Stichting Françoise van den Bosch voor de bevordering van de belangstelling voor het hedendaagse sieraad.

In de galerie werden exposities gemaakt met werk van sieraadontwerpers en edelsmeden als Gijs Bakker, Nicolaas van Beek, Françoise van den Bosch, Jo Citroen, Archibald Dumbar, Joke Gallmann, Marion Herbst, Maria van KesterenEmmy van Leersum, Riet Neerincx, Anneke Schat, Robert Smit en Chris Steenbergen. De galerie heeft zodoende bijgedragen aan de ontwikkeling en de erkenning van het vak sieraadontwerper.

Koopmans ontwierp onder meer (kleding)stoffen en verzorgde de inrichting van de tentoonstellingen in de galerie. Van 1950 tot haar dood leefde zij samen met Margje Blitterswijk.

Prijzen
1985 – Onderscheiding Françoise van den Bosch

Bibliografie (selectie)
Koch, A. (2003) Galerie Kapelhuis, Dertig jaar vernieuwing in de toegepaste kunst 1960-1990. Rotterdam: Uitgeverij 010. ISBN 90-6450-473-3
Sieraad 1975 (1975). Amersfoort: Galerie Het Kapelhuis. OCLC 67055496

Externe links
RKD Artists
Wikidata

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2016/09/24/hyke-koopmans/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.