Collectie Françoise van den Bosch

De Collectie Françoise van den Bosch in het depot van het Stedelijk Museum Amsterdam. Foto met dank aan K.A.U.©
De Collectie Françoise van den Bosch in het depot van het Stedelijk Museum Amsterdam. Foto met dank aan M.O.©

De Collectie Françoise van den Bosch bevat ruim 400 sieraden.

Geschiedenis
De collectie is eigendom van de Stichting Françoise van den Bosch. Aanvankelijk werd de collectie door het Van Reekummuseum beheerd, maar met het rumoerige vertrek van Jerven Ober in 1985 werd de collectie als langdurig bruikleen in beheer gegeven bij het Stedelijk Museum Amsterdam. Het Stedelijk Museum Amsterdam toonde vanaf de heropening in 2012 tot februari 2017 delen van de collectie in wisselende opstellingen.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Te zien was werk van onder meer Dinie Besems, Helen Britton, Paul Derrez, Warwick Freeman, Emmy van Leersum, Otto Künzli, Manfred Nisslmüller, Ted NotenNoon Passama, Ruudt Peters, Bernhard Schobinger, Robert Smit en Marcel Wanders. Naast de artistieke nalatenschap van Françoise van den Bosch, waaronder experimenten van haar hand en werk van tijdgenoten met wie ze objecten ruilde bestaat de verzameling van de stichting uit aankopen door en schenkingen aan de Stichting Françoise van den Bosch.

Ook bevat de collectie schenkingen en aankopen van winnaars van de Françoise van den Bosch Prijs en andere ontwerpers, waaronder Hil Andringa, Tomomi Arata, Lucien den Arend, Gijs Bakker, Peggy Bannenberg, Berend Peter, David Bielander, Manfred Bisschof, Iris Bodemer, Berend Bodenkamp, Onno Boekhoudt, B.O.E. groep, Helen Britton, Liesbet Bussche, Pierre Degen, Paul Derrez, Gemma Draper, Cécile van Eeden, Iris Eichenberg, Richard Elenbaas, Suzanne Esser, Warwick Freeman, Karl Fritsch, Marijke de Goey, Sophie Hanagarth, Jing He, Kimmo Heikkilä, Marion Herbst, Barend van Herpe, Marit van Heumen, Jiro Kamata, Maria van Kesteren, Susanne Klemm, Esther Knobel, Zbigniew Kosc, Manon van Kouswijk, Helena van der Kraan, Charon Kransen, Erik Kuiper, Otto Künzli, Emmy van Leersum, Nel Linssen, Sally Marsland, Yutaka Minegishi, Mikiko Minewaki, Xavier Ines Monclús, Marc Monzó, François Morellet, Coen Mulder, Frans van Nieuwenborg, Bruno Ninaber van Eyben, Paul de Nooijer, Ted Noten, Yuka Oyama, Noon Passama, Dominique Pelletey, Ruudt Peters, Annelies Planteijdt, David Roux Fouillet, Blanca Sanchez, Bernhard Schobinger, Robert Smit, Roos van Soest, Adriaan van Strien, Terhi Tolvanen, Tarja Tuupanen, Jan van der Vaart, Arie Vijfvinkel, Charlotte van der WaalsAndrea Wagner, Lisa Walker, Marcel Wanders, Norman Weber, Martijn Wegman, Eline Willemarck en Frans de Wit.

Tentoonstellingen (selectie)
2012 – Presentatie B.O.E. groep, Stedelijk Museum Amsterdam
2013 – Presentatie prijzen, Stedelijk Museum Amsterdam
2015 – Omarm & Omhels – 35 jaar Stichting Françoise van den Bosch, Sieraad Art Fair (SAF), Gashouder (Westergasfabriek), Amsterdam (door gastconservator Liesbeth den Besten)

Bibliografie (selectie)
Besten, L. den (2011) On Jewellery, A Compendium of international contemporary art jewellery. Stuttgart: Arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897903494
Unger, M. (2004) Het Nederlandse sieraad in de 20ste eeuw. Bussum: THOTH. ISBN 9789068683486

Externe links
Website

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2016/09/24/collectie-francoise-van-den-bosch/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s